Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk'ta dün gerçekleştirilen "parlamento ve başkanlık seçimlerini" tanımayacağını açıkladı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yazılı açıklamasında, Rus yanlısı ayrılıkçılarca tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nde gerçekleştirilen seçimlerin yasa dışı ve gayrimeşru olduğunu ve barış yolunda yeni bir engel oluşturduğunu belirtti.

Seçimlerin yapılmasının Ukrayna hükümeti ve ayrılıkçılar arasında Minsk'te imzalanan ateşkes protokolüne aykırı olduğunu ve siyasi çözüm çabalarına engel oluşturduğunu kaydeden Mogherini, taraflara Ukrayna yasalarına uygun şekilde erken mahalli seçimlerin gerçekleştirilmesi için çalışmaları çağrısında bulundu.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, "Donetsk ve Luhansk'ın bazı bölgelerinde yapılan sözde seçimlerin bölgedeki barış sürecini tehlikeye sokacağını" belirtti.

Petro Poroşenko, yaptığı açıklamada, Donetsk ve Lugansk'ın işgal edilen bölgelerinde yapılan seçimlerin halkın iradesi ile herhangi bir ilgisi olmadığını, bunun Minsk anlaşmasının kaba bir ihlali olduğunu ifade etti.

Ukrayna ve bütün uygar dünyanın seçimleri tanımayacağını belirterek "Zaten şimdiden dünyanın önde gelen ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar, sözde seçimleri kınadı" ifadesini kullanan. Poroşenko, söz konusu seçimleri Rusya'nın da tanımayacağını umut ettiğini söyledi.

Poroşenko, Ukrayna topraklarında yapılan ve Ukrayna vatandaşlarının oy kullandığı tüm seçimlerin yasalara uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Minsk protokolünün, doğudaki bazı bölgelerde, Ukrayna yasalarına uygun olarak yerel seçimlerin yapılmasını öngördüğünü hatırlatan Poroşenko, bundan dolayı söz konusu uluslararası anlaşmanın ihlal edilmesinin, bölgedeki barış sürecini tehlikeye sokacağını ve Ukrayna'nın da buna yeterli bir yanıt vereceğini bildirdi. Poroşenko, ayrıca doğudaki birçok kentte sokaklara çıkarak Ukrayna'nın birliğini destekleyen Ukraynalılara da teşekkür etti.

Bugün doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçılar, tek taraflı olarak ilan ettikleri Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinde Ukrayna'nın tanımadığı başkanlık ve parlamento seçimlerini gerçekleştiriyor.