Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, zayıflayan yenin gelişmekte olan ülke ihracatçılarını tehdit etmesi ile işlenmemiş materyal ve otomobil üreticilerinin öncülüğünde düşüşü 2. güne taşıyor. Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri yükseliş gösterdi.

LG Chem Ltd. ve Hyundai Motor Co. Seul’da en az dört yılın en düşük seviyelerine gerilerken, Samsung Electronics Co. yüzde 1.5 geriledi. Von dolar karşısında 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ringit düşüşü 4. güne taşıdı. Great Wall Motor Co., satışlarında artış olduğu açıklaması ile yüzde 7.4 yükselmesinin ardından Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinde yükselişlere öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düşerek Hong Kong saati ile 14:13’te 1,009.04 puan oldu ve 16 Ekim’den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Kospi endeksi, Güney Kore vonunun yen karşısında 6 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ihracatçıların rekabet edebilme güçlerini azaltacağı endişesi ile Asya’daki en sert düşüşü gösterdi.

Manila merkezli BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Zayıflayan yen Japonya’yı oldukça rekabetçi yapacak ancak gelişen piyasalardaki ihracatçılara zarar verecek” dedi.

Gelişen gösterge endeksi bu yıl yüzde 0.6 yükselirken, 12 aylık tahmini gelirlerin 11 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.7 artış gösterirken, 15 kat değerleme kaydedildi.