Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Draghi’ye 5 kritik soru

Draghi'ye 5 kritik soru

  • AMB Başkanı Draghi'nin, Yönetim Kurulu'nun faiz oranı açıklamasından 45 dakika sonra gerçekleştireceği basın toplantısında varlık alımlardan bankalara, bazı önemli konulara yönelik soruları yanıtlaması bekleniyor

Giriş: 06 Kasım 2014, Perşembe 10:29
Güncelleme: 06 Kasım 2014, Perşembe 15:06

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bugün Frankfurt saati ile 14:30’da, Yönetim Kurulu’nun faiz oranına ilişkin açıklamasından 45 dakika sonra bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Draghi’nin basın toplantısında varlık alımlardan bankalara, bazı önemli konulara yönelik 5 soruyu yanıtlaması bekleniyor.

-AMB bilanço tablosunu ne kadar genişletecek?

AMB, varlık alım programının ilk iki haftasında 4.8 milyar euro (6 milyar dolar) tutarında teminat tahvil satın alımı gerçekleştirdi. Programın bu ay varlığa dayalı menkul kıymet alımlarını (VDMK) da kapsamına alarak genişlemesi bekleniyor. JPMorgan Chase & Co. ve Royal Bank of Scotland Plc’den analistler, uzun vadeli kredi teklifleri ile birlikte varlık alımlarının Draghi’nin önceden beyan ettiği bilanço hedefine ulaşmasında yeterli olacağı ile ilgili şüpheliler. Draghi, AMB’nin bilanço tablosunu 2012 yılı başındaki seviyeye getirmeye çalışıyor ve bunun için bilançonun 1 trilyon euro kadar artırılması gerekiyor.

Euro Bölgesi’nde ekonominin zayıflaması ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) parasal genişlemeyi artırması ile birlikte AMB politika yapıcıları üzerindeki baskı arttı. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin yarısından fazlası AMB’nin er ya da geç geniş ölçekli devlet tahvili alımlarına girişeceği yönünde tahminde bulunuyor.

-Ek teşvik yolda mı?

Yüksek ihtimalle bugün değil. Analistler beklentileri, faiz oranlarının rekor düşük seviyelerde kalmayı sürdüreceği yönünde. Politika yapıcılar, varlık alımları ve uzun vadeli krediler veya TLTRO’lar yoluyla enjekte edilen paranın şirketlere ve hane halklarına aktarılabilmesi yönünde gözlemler yaparken, analistler standart dışı yeni araçların kullanımı konusunda yetkililerce fikir birliği sağlanmasının olasılık dışı olduğunu belirtiyor.

Ancak Aralık ayı geldiğinde bazı noktalarda değişiklik görülebilir. AMB, beklentisini gelecek ay için geniş bir TLTRO girişimine sabitledi. Teşvikin büyüklüğü üzerindeki kontrolle birlikte Draghi’nin AMB’nin bilanço tablosunun genişletilmesinde daha aktif bir yaklaşım edinme taahhüdü vermesi, varlık alımlarının genişletilerek kurumsal ve devlet tahvillerinin kapsama alınmasını bir seçenek haline getirebilir. Ancak böyle bir girişim, Avrupa Birliği kanunlarına göre muhtemel hukuki zorlukların yanından başka tartışmalara da yol açabilir.

-Yönetim Kurulu’nda bir anlaşmazlık var mı?

Bundesbank Başkanı Jens Weidman, kamuya açık bir şekilde AMB’nin son girişimlerine karşı çıktığını ifade etti ve geçtiğimiz ay Fransa Merkez Bankası Guvernörü Christian Noyer dahil bazı meslektaşlarından destek buldu. Fed, İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) son dönemde aldıkları kararlar oy birliği ile alınırken AMB’deki fikir ayrılıkları diğer merkez bankalarına göre daha fazla ısınmış durumda.

Draghi’nin eleştirilen liderlik stili ve ulusal guvernörlere ile müzakere eksikliğine ilişkin sorularla karşılaşması yüksek ihtimal dahilinde.

-Euro Bölgesi’nde enflasyon görünümü nedir?

AMB’nin yüzde 2’nin hemen altında olmasını hedeflediği Euro Bölgesi enflasyonu, Ekim ayında yüzde 0.4’e yükseliş göstererek 5 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesinden toparlandı. Bu durum yüzeyde iyi bir haber olsa da enflasyondaki söz konusu yükseliş büyük ölçüde geçtiğimiz sene yaşanan keskin düşüşten kaynaklanıyor. Çekirdek enflasyon geçtiğimiz ay yüzde 0.7’ye geriledi.

Avrupa Komisyonu, bu yıl fiyatların yüzde 0.5 ve 2015’te yüzde 0.8 yükseleceğini belirterek bu hafta Euro Bölgesi için enflasyon beklentilerini düşürdü. Aralık ayında beklentilerini güncelleyecek olan AMB’nin gelecek yıl için fiyat artışı tahmini yüzde 1.1 seviyesinde.

-Avrupa bankaları için sırada ne var?

AMB, 25 bankanın stres testinden geçememesinin ardından 4 Kasım itibarıyla Euro Bölgesi’nin bankacılık denetleme görevini üstlendi. Bazı kurumlar sene boyunca süren bilanço tablosu değerlendirmeleri sırasında kapatamadıkları sermaye açıklarını hala doldurmaya çalışırken, Draghi büyük bir ihtimalle bankacılık sektörünün kredi sağlama ve bölge ekonomisini destekleme konusunda daha iyi bir yerde olduğunu söyleyecek.