Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, dünyanın en büyük sanayi metali tüketici Çin’de ihracat büyümesinin yavaşladığını göstermesi beklenen veri öncesinde haftalık kayba hazırlanırken, alüminyum değer kaybediyor.

Nikel yüzde 0.7 kadar gerilerken, alüminyum yüzde 0.6 düşüş kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Çin’in uluslararası gönderimlerinin Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 10.7 büyüme göstereceği tahmininde bulunuyor. Eylül ayında Çin’in ihracatı yüzde 1.53 seviyesindeydi. İthalatın ise önceki ay yüzde 7 artış göstermesinin ardından yüzde 5 yükselmesi bekleniyor. Ekonomistler dünyanın ikinci en büyük sanayi metali tüketicisi ABD’de tarım dışı istihdam verisinin Ekim ayında 235.000 artış göstereceği tahmininde bulunuyor.

Tokyo’daki Astmax Asset Management kıdemli fon yöneticisi Tetsu Emori, “Çin ticaret verisi kritik önem taşıyor. Eğer ihracat düşük gelirse bu durum özellikle Avrupa piyasalarında ve küresel bazda talebin zayıf olduğunu gösterir” dedi.

Nikel Londra Metal Borsası’nda (LME) büyük bir değişiklik göstermeyerek Hong Kong saati ile 15:28’de ton başına 15,507 dolar seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Metal bu hafta yüzde 1.7’lik düşüşe hazırlanıyor. Alüminyum yüzde 0.5 gerileyerek ton başına 2,065 dolardan işlem gördü.

Bakır Londra’da ton başında 6,664 dolarda seviyesinde yatay seyrederken, bu hafta yüzde 0.5 geriledi. Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.2 yükselerek pound başına 3.023 dolar oldu. Ocak vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.8 artış ile 47,190 yuandan (7,713 dolar) kapanış yaptı.

LME’de çinko ve kalay yükselirken, kalay düştü.