Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracatı Ekim ayında beklentilerin üzerinde artarak güçlenen dış talebin 1990'dan bu yana en düşük hızda büyümesi beklenen ekonomiyi desteklemeye yardımcı olacağı sinyali verdi.

İhracat bir yıl önceye göre yüzde 11.6 artış ile Bloomberg News anketine katılan analistlerin yüzde 10.6'lık tahmin medyanını aştı. İthalat yüzde 4.6 yükselerek yüzde 5 seviyesindeki beklentilerin altında kaldı ve Çin Gümrük İdaresi'nin yaptığı açıklamaya göre 45.5 milyar ticaret fazlası oluştu.

ABD ve Avrupa'daki ekonomik toparlanma Çin ticaretindeki büyümeye destek sağlıyor. ABD ve Avrupa, Çin ihracatının yaklaşık üçte birini kapsıyor. Hong Kong'a yapılan ihracat Ekim ayında yüzde 24 yükseliş gösterdi. Çin ve Hong Kong'un açıkladığı veriler arasındaki çelişki sahte faturalandırmalara yönelik şüpheleri artırdı. Sahte faturalandırma ile Çin'e sermaye akışı üzerindeki kontrollerin getirdiği yükümlülüklerden kaçmak amaçlanıyor.

Hong Kong'da bulunan Haitong International Securities Group Ltd. baş ekonomisti Hu Yifan, "ABD ekonomisindeki güçlü toparlanma Çin ihracatına yansıyor. Ticaret verilerinde sahte faturalandırma sebebiyle hala biraz şişirme olabilir ancak geçen seneki gibi ciddi bir yanlışlık olmaz" dedi.

İhracat Eylül ayında yüzde 15.3 artış göstermişti. Ekim ayı ticaret fazlasının 42 milyar dolar gelmesi bekleniyordu. Eylül ayında ticaret fazlası 30.96 milyar dolar olarak açıklanmıştı.