"Abe yönetimi vergi artırımını ertelememeli"
Japan Credit Rating Başanalisti Naito, "Abe'in ekonomik toparlanmayı destekleyen bazı ılımlı teşviklerle birlikte, aralık ayında yüksek olasılıkla vergi artışına gideceğini tahmin ediyoruz" dedi
Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Başanalisti Toshihiko Naito, Japonya'da tüketici vergi artırımının, mali konsolidasyon planına ulaşılması için kritik bir konu olduğunu belirterek, "Eğer Abe yönetimi bir diğer tüketici vergi artırımını erteler ya da sona erdirirse, bu Japon devlet tahvilleri getirilerindeki dalgalanma gibi finansal piyasalarda istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla Abe yönetimi, diğer bir vergi artırımını ertelememeli" uyarısında bulundu.
Japonya'da özellikle ihracatta görülen zayıflamayla birlikte büyüme ve enflasyon hedeflerinde kayda değer bir iyileşme gözlenmemesi, Başbakanı Şinzo Abe'nin uyguladığı ve "Abenomiks" olarak bilinen politikaların ülke ekonomisini düzelteceğine yönelik güveni sarstı.
Küresel ekonomide büyümeye ilişkin endişeler devam ederken, yenin dolar karşısında güçlenme eğilimi göstermesi ülke merkez bankasını sürpriz bir şekilde teşvik artırımına yönlendirirken, kararın ülke ekonomisine etkilerinin nasıl olacağı konusu ise hala tartışılıyor.
Naito, Japonya'da son ekonomik ivmenin, kendilerinin daha önceki tahminlerinden daha yavaş olduğunu belirterek, ancak son ekonomik göstergelerden birçoğunun iyileşme sinyalleri verdiğini kaydetti.
Ekonominin 3. çeyrekte toparlanacağı ve yılın tamamında yüzde 0,5-1 aralığında büyüyeceği öngörüsünde bulunan Naito, şunları ifade etti:
"Japonya'da enflasyon oranının 2014'te yüzde 1 ve 2015'te yüzde 2 civarında olması muhtemel. Dolayısıyla, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, ekonomik toparlanmayı destekleyen bazı ılımlı teşviklerle birlikte, aralık ayında yüksek olasılıkla bir diğer vergi artışına gideceğini tahmin ediyoruz. Tüketici vergi artırımı, Abe'nin mali konsolidasyon planına ulaşması için kritik bir konu. Eğer Abe yönetimi bir diğer tüketici vergi artırımını erteler ya da sona erdirirse, bu Japon devlet tahvilleri getirilerindeki dalgalanma gibi finansal piyasalarda istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Son araştırmalar gösteriyor ki diğer bir vergi artırımını destekleyen yatırımcıların oranı yüzde 80'den fazla."
"Ülkenin potansiyel büyüme oranını yükseltmek için daha fazla çabaya ihtiyaç var"
Naito, Japonya'nın kredi notunun son derece gelişmiş ekonomik yapısı, giderek kuvvetlenen güçlü net dış pozisyonu, büyük hanehalkı tasarrufları, süregelen ekonomik durgunluk ve deflasyonist sürecin iyileşme kaydetmesinin yanında, başka bir vergi artırımı için yeterli alanın olması tarafından desteklendiğini söyledi.
Diğer yandan, kamu borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının büyük olmasından kaynaklanan kalıcı mali açıkların not üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığını kaydeden Naito, "Mali konsolidasyon için yetkililer hala başta tüketici vergi artırımı olmak üzere artan sosyal güvenlik harcamalarının frenlenmesi gibi diğer etkili önlemlerle ilerlemeye ihtiyaç duyuyor. Ekonomik politikalar, ekonominin kökleşmiş durgunluk ve deflasyondan çıkmasına meydan vermeye başladı" şeklinde konuştu.
Naito, Başbakan Şinzo Abe'nin ekonomi politikalarının süregelen ekonomik durgunluk ve enflasyona son vermeyi hedeflediğini aktararak, şunları söyledi:
"Mali teşvik, parasal genişleme ve yapısal reformlar olmak üzere üç sacayağından oluşan bu strateji aynı zamanda sürdürülebilir ekonomik genişlemeye yönelik verimli bir döngü yaratıyor. Onlar, mali konsolidasyon ve ekonomideki yeniden canlanmayı uyumlu yapmayı amaçlıyor. Bugüne kadar uygulanan önlemler, BoJ'un niceliksel ve niteliksel parasal genişlemesi ve hükümetin esnek mali politikalarıdır. Bunlar, piyasa beklentilerinde önemli değişikliklere yol açtı ve yakın zamanda, reel ekonomide iyileşmelere işaret etti. Söz konusu üç sacayağının bir parçası olan büyüme stratejisi, uygulanmaya başlanan özel yatırımların artırılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Ancak ülkenin potansiyel büyüme oranını yükseltmek için daha fazla çabaya ihtiyaç var."
"Hükümet mali konsolidasyonlar konusunda üstün gayret göstermeli"
Nisan ayında tüketici vergilerinin yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılmasını "mali konsolidasyon yolunda atılmış önemli bir adım" şeklinde nitelendiren Naito, agresif para politikaları ve ekonomik teşviklerle desteklenen Japon ekonomisinin, donuk ihracata rağmen istikrarlı bir şekilde ılımlı toparlanma trendine devam ettiğini söyledi.
Naito, Japonya dışındaki büyük ekonomik ve finansal zorluklar haricinde, iç talebin kısmen zayıf yenin desteklemesiyle yeniden toparlanabileceğine işaret ederek, "Hükümetin, süregelen ekonomik durgunluğun üstesinden gelmek için daha etkili ekonomik büyüme stratejisi uygulamanın yanında, şirket karlarının iyileştirilmesi, yüksek ücretler, güçlü tüketici harcamaları ve iş yatırımları konusularında pozitif döngüyü harekete geçirmeye ihtiyacı var. Ancak bu durum biraz daha zaman alabilir" şeklinde konuştu.
Hükümetin mali pozisyonunun bozulmaya devam ettiğine dikkati çeken Naito, bu nedenle de hükümetin mali konsolidasyon planı ve bunun kararlılıkla uygulanması konusunda düzgün bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu, üstün gayret göstermesi gerektiğini savundu.