Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarının 95 dolar ortalamasını sürdürmesi ve yaptırımların göz önünde bulundurulması ile gelecek yıla yönelik ekonomik beklentileri kısarak, büyüme olmayacağı tahmininde bulundu.

Rusya MB bugün yayımladığı 2015-2017 para politikası planında ayrıca, yüzde 4 olan orta vadeli enflasyon hedefine ulaşılacağı zamanı 2016'dan 2017'ye taşıdı. Banka bu tahminleri yaparken, yaptırımların 2017 sonuna kadar süreceğini öngörüyor.

Rusya'nın bu yıl aldığı faiz artırım kararı rublenin dolar karşısındaki düşüşünü sabitlemesini sağlarken, Başkan Yardımcısı Ksenia Yudaeva bugünkü bildiride, faiz artırımının yapılmaması durumunda kayıpların yüzde 10 daha fazla olacağını ifade ederek, "Rusya MB, dışarıdaki olumsuz politik ve ekonomik trendler ile artan enflasyon riskleri sürdüğü sürece sıkı para politikasını sürdürmeye devam edecek" dedi.

Ruble dolar karşısında bu yıl yüzde 28'in üzerinde kayıp yaşarken, Bloomberg tarafından takip edilen 170 para birimi arasında en kötü ikinci performansı kaydediyor. Sadece Ukrayna para birimi rubleden fazla düşüş yaşadı. Ruble buün dolar karşısında yüzde 1.6 güçlenerek Moskova saati ile 11:11'de 45.9200 seviyesinden işlem gördü.