Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC'in açılış konuşması etkinliğin gündemine damga vurdu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping dünyanın Çin'in yükselmesinden fayda sağlayacağını savunarak önümüzdeki 10 yılda 1,25 trilyon dolarlık dış yatırım yapacaklarını anlattı. Bu tahminin gerçekleşmesi için Çin'in mevcut yurtdışı sermaye akışının 10 yılda üç katına çıkması gerekiyor.

Ayrıca 500 milyon Çinli'nin yurtdışına gideceğini ve yönetiminin Asya ile Avrupa arasındaki İpek Yolu'nu canlandırmak için 40 milyar dolar harcayacağını anlattı.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC zirvesine katılmak için Çin'e giden Amerikan Başkan Barack Obama ülkesinin Asya'daki etkisini güçlendirmeye çalışırken Çin ekonomik gücünü öne çıkararak yanıt vermeye çalışıyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC zirvesi devam ederken Pekin'de işadamları ile bir araya geldi.

Çin ve Akdenizi karadan ve denizden bağlayacak olan "Yeni İpek Yolu"na Çin altyapı yatırımları yapmayı planlıyor. Plan, Çin'in iç huzursuzluklarla gündeme gelen Ttibet ve Sincan bölgelerinde daha fazla kalkınma ve daha güçlü ekonomik entegrasyonu teşvik amacını da taşıyor. Çin'in bu yıl ilk kez net sermaye ihracatçısı olması bekleniyor.

Xi'nin ortaya koyduğu hedefler, Çin'in ekonomik etki gücünü artırma amacını desteklerken ABD'nin Asya'daki varlığını güçlendirme çabalarına bir yanıt niteliği taşıyor.