Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD ve İngiltere, Rusya’ya karşı yaptırımların sıkılaştırılması konusunda Avrupa Birliği ile fikir birliği sağladı. Rusya dün yaptığı açıklama ile şimdiye kadar uygulanan yaptırımların ekonominin gelecek sene büyümesine engel teşkil edeceğini belirtti.

Birkaç dakika arayla konuşma yapan İngiltere Başbakanı David Cameron ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Rusya’yı Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılara silah sağlamakla suçladı. Bölgede ateşkes geçtiğimiz hafta boyunca bozuldu. Kısa bir süre için dün Pekin’de ABD’li mevkidaşı Barack Obama ile görüşen Rusya Başkanı Vladimir Putin, gerilimde askeri bir müdahalenin olduğu iddialarını reddetti.

ABD ve müttefikleri, Ukrayna’nın doğusunda kendilerini cumhuriyet ilan eden ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde 2 Kasım’da gerçekleşen seçimlerin ardından tansiyonun yükselmesi ve ayrılıkçıların bölgeyi savaşa sürükleme tehdidi yapması ile Rusya’ya yönelik eleştirilerini yoğunlaştırıyor. Cameron, “Rusya’nın hareketleri Avrupa’nın geri kalanına büyük tehlike teşkil ediyor” dedi.

Cameron, “Rusya hukuk dışı girişimleri bağımsız bir devleti istikrarsızlaştırıyor ve Rusya ülkenin toprak bütünlüğüne ihlal ediyor.  Avrupa’da büyük ülkeler küçüklere zorbalık yaptığında görmezlikten gelmenin sonuçları konusunda hatırlatılma yapılmasına ihtiyacımız olmamalı” diye konuştu.