Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:25'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları, bu yıl genelindeki kazancını silmesine yol açan gerileyişin ardından yatırımcının daha yüksek getirili varlıklara yönelmesi ile son 10 seansın dokuzunda değer kaybetti.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki varlıklar son 5 seansta gerileyerek, bir yıla yakın zamanın en uzun düşüş dönemini kaydetti. Varlıklar Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyeye geldi. Standard & Poor's 500 Endeksi rekor seviyelerde seyrederken, dolar 10 para biriminden oluşan sepet karşısında 5 yılın en yüksek seviyesinde.

Altın bu yıl yüzde 3.8 gerileyerek, iki yıl üst üste değer kaybına ve 1998'den bu yana görülen en uzun düşüş dönemine yaklaşıyor. ABD ekonomisinin Fed'i faiz artırımlarına yöneltebileceği beklentisi ile doların değer kazandı. Yüksek borçlanma maliyetleri kıymetli metalin cazibesini azaltıyor.

Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla, beş yılın en düşük seviyedeki altınını tutuyor. Çin'de Şanghay Altın Borsası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, bugün de rekor yüksek seviyeye çıkarak son bir ayda ikinci kez rekor kırdı. Çin dünyanın en büyük altın alıcısı konumunda.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Doalr yeniden yön değiştirmezse, daha düşük seviyeler görülebilir," dedi ve "Fiziki talebin arttığına ilişkin işaretler var, ancak bunlar süregelen satışları durduramaya yetecek kadar değil" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşüşle, New York saati ile 10:20'de, ons başına 1,154 dolara indi. Kontrat 7 Kasım'da 1,130.40 dolara inerek Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

ETF Varlıkları

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 1.9 ton düşüşle 1,624.9 tona indi ve Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesini yeniledi. ABD hükümet verilerine göre, New York'ta fiyatların düşeceği beklentisi ile açılan vadeli ve opsiyon kontratlarının sayısı (kısa pozisyon), 4 Kasım ile biten haftada yüzde 14 arttı ve son bir ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITIC Futures Co.'nun analisti Zhu Runyu, bugünkü bilgilendirme notunda, "Fiziki talep, düşük fiyatlara bağlı olarak, iyileşme eğilimi gösteriyor," dedi ve "Fiyatlar, kısa vadeli yatırımcıların pozisyonlarını kapatmaları ile birlikte, küçük çaplı bir sıçrama gösterebilir, ancak ABD'nin faiz artırımına yaklaşması ile birlikte, altın için aşağı trendin süreceğine inanıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 0.9 düşüşle ons başına 15.535 dolara geriledi.

(19:25'te güncellendi)