Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:54'te güncellendi)

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) küresel düzeydeki arz fazlası ile mücadeleye hazır olmadığı yönündeki işaretler ile 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise yatay seyrediyor.

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 1.4 kadar düşüş kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, petrol piyasasında kısmen ABD'deki üretimin artmasına bağlı olarak arz fazlası olduğunu belirtti. Irak ve Suudi Arabistan gibi OPEC üyeleri, üretimi azaltma çağrılarına direnerek, bunun yerine 30 yılın en yüksek üretrim seviyesine ulaşan ABD'ye ihracat fiyatlarını düşürdü. OPEC 27 Kasım'da Viyana'da toplantı yapacak.

OPEC’in 27 Kasım’da gerçekleşecek toplantıda üretim hedefini sabit tutacağı tahmininde bulunana Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Fiyatlarda ralli görülebilmesi için önemli ölçüde bir üretim düşüşü gerekli” dedi.

Aralık vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Borsasında 68 sent kadar veya yüzde 0.8 düşerek, New York saati ile 10:28'de varil başına 81.66 dolardan alıcı buldu. Vadeli kontratlar dün 81.23 dolar ile Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 aşağısında seyrediyor.

Aralık vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 2 sent kadar düşerek varil başına 77.38 dolar oldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 22 düştü. WTI ile Brent arasındaki fark dün 4.94 dolar olurken, bugün 4.28 dolar seviyesinde.

(18:54'te güncellendi)