Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE), Euro Bölgesi ekonomisindeki gerilemenin yenilenmesinin İngiltere ekonomisi üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, büyüme tahminlerini düşürdü ve enflasyonun altı ay içinde yüzde 1'in altına düşeceğini kaydetti.

BOE, bugün açıkladığı Enflasyon Raporu'nda, Mark Carney başkanlığındaki politika yapıcılarının, 2015 yılı büyümesini yüzde 2.9 ve 2016 büyümesini ise yüzde 2.6 olarak tahmin ettikleri belirtildi. Bu tahminler, Ağustos ayında, sırasıyla yüzde 3.1 ve yüzde 2.8 seviyelerindeydi. Poltika yapıcılar ayrıca, enflasyonun yüzde 2 hedefine üç yılda döneceğini kaydederek, faiz artırımlarının önümüzdeki bir yıl içinde başlayamayabileceği yolundaki yatırımcı beklentilerini güçlendirdi.

BOE, "Merkezi patika Ağustos ayındakine göre biraz daha zayıf ve bu durum, zayıf küresel görünümü ve özel sektör iç talebindeki zayıf profili yansıtıyor," dedi ve "Temel aşağı yönlü risk, İngiltere'nin ihracatı üzerinde baskı oluşturan Euro Bölgesi ekonomik faaliyetlerindeki zayıflıktan kaynaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, BOE politika yapıcılarından gelen olumsuz değerlendirmeler ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin deflasyonun yerleşmesini önlemek için daha önce görülmemiş büyüklükte teşviği uygulamaya koyduğu Euro Bölgesi'ndeki güçlüklerden dolayı, İngiltere'de ilk faiz artırımına yönelik beklentilerini 2015'in sonuna ötelediler.

İngiltere'de enflasyon BOE'nin hedefinin altına düştü ve politika yapıcılar şimdilerde düşüşün kısa vadede devam etmesini bekliyor. Politika yapıcılar, tüketici fiyatlarındaki artışın altı ay içinde geçici olarak yüzde 1'in düşeceği ihtimalinin güçlü olduğunu belirttiler. Bu durum, Carney'in Maliye Bakanı George Osborne'a bir açıklama mektubu yazmasına neden olacak.