Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Britanya ve İsviçre'deki regülatörler 'hileli Döviz işlemi' cezalarının ilk ayağında 6 bankayı 4.3 milyar dolar ceza ödemeye mahkum etti. Yetkililer iddiaları araştırmaya geçen yıl başlamıştı.

ABD'deki döviz kuru denetçisi Office of Comptroller of Currency yaptığı açıklamada, Bank of America'nın 250 milyon dolar, JPMorgan Chase & Co ile Citigroup'un 350'şer milyon dolar ceza ödeyeceklerini ifade etti. Böylece bu rakam bugün daha erken saatlerde ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu (CTFC) ve Britanya'daki Financial Conduct Authority ve İsviçre'deki Financial Market Supervisory Authority'nin duyurduğu 3.3 milyar dolarlık cezaya eklenecek.

13 aylık soruşturma sonunda satın alıcıların diğer firmalardaki mevkidaşları ile gizlice anlaşarak fon yöneticilerinin döviz ödemelerine karar vermek için kullandıkları göstergeler üzerinde manipülasyon yaptıkları ortaya çıkan bankalar ve bireyler daha farklı soruşturmalarla karşılaşabilir. Merkez Bankası Fed ile ortak çalışan ABD Adalet Bakanlığı ve Britanya'daki Serious Fraud Office halen günde 5.3 milyar dolarlık işlem yapılan döviz piyasası ile ilgili soruşturmaları sürdürüyor.

CTFC’nin icra direktörü Aitan Goelman, “Dünya genelinde sayısız birey ve şirket finansal kontratlarda anlaşma sağlamak için bu oranlara güveniyor. Piyasa ancak insanların bu göstergelerin belirlenme sürecinin adil olduğuna yönelik güvenlerinin tam olması ile çalışır” dedi.