Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Merkez Bankası aldığı karar ile gösterge faiz oranında değişiklik yapmayarak 4 yılın en düşük seviyesinden sabit tuttu. Merkez Bankası Başkanı Lee Ju Yeol zayıflayan yen ile birlikte büyümeyi destekleyen unsurların düşürülmesinin etkilerini değerlendirdi.

Kore Merkez Bankası Seul’da yapılan açıklama ile 7 günlük repo oranını yüzde 2 seviyesinde tuttu. Ağustos ve Ekim aylarında oranda düşüş gerçekleştirilmişti. Bloomberg anketine katılan 20 ekonomistin 19’u kararı faizin sabit tutulacağı yönünde tahminde bulunuyordu. Bir ekonomist ise faizde indirim beklentisi içindeydi.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) iki hafta önce beklenmedik şekilde ek teşvik açıklamasından bu yana yenin değer kaybetmesi, Güney Koreli ihracatçılar üzerindeki baskıyı artırıyor. Vonun görece güçlü olması ve enflasyonun Kore Merkez Bankası’nın hedefinin altında seyretmesi, geçtiğimiz hafta devlet tahvili faizlerinin rekor düşük seviyelere gerilemesi ile birlikte Başkan Lee’nin Asya’nın en büyük 4. ekonomisini canlandırmak amacıyla gösterge oranını daha da düşürebileceği spekülasyonlarını destekledi.

Singapur’daki Barclays Plc ekonomistlerinden Wai Ho Leng, “BOJ, Kore Merkez Bankası’nın ekonomik aktivite ve dış talebin zayıfladığı yönünde işaretlere hassasiyetini artırdı. Kore MB’nin hareket etme noktası ekonomik faaliyetlerdeki gidişin kötüleşmesi olacaktır” dedi.