Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Görüşmeler ile ilgili bilgi sahibi bir kişinin verdiği bilgilere göre Çin liderleri, 2015 yılı için ekonomik büyüme hedeflerini düşürmeyi değerlendiriyor ve bu yılki hedef olan yüzde 7.5’lik hedefin altında bir seviye belirlenmesi ihtiyacı görüyorlar.

Finansal ve ekonomik işler sorumlularından oluşan merkezi öncü grup, tartışmaların gizli olması dolayısıyla isminin açıklanmasını istemeyen kişiye göre, yüzde 7, 7,3 ve 7,5’in altı olmak dahil üzere çeşitli hedefler üzerinde görüştüler ancak henüz bir karara varılmadı. Devlet Şurası Bilgilendirme Kurumu ise konu ile ilgili yorum yapmadı.

Büyüme hedefinin düşürülmesi, politika yapıcılara finansal risklerin ve kapasite aşımının azaltılmasını amaçlayan yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi yönünde baskı oluşturmalarına daha fazla olanak sağlayabilir. Tarihsel olarak taban çizgisi olarak kullanılan ve ülkenin aştığı yurtiçi hasıla büyümesi hedefi, politika yapıcıların ülkenin 1990’dan bu yana en yavaş ekonomik genişlemeye ilerlemesine rağmen geniş tabanlı teşvikten kaçınmaları ile bu sene değişim gösterdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler 2015 yılında Çin büyüme hedefinin yüzde 7 civarında olacağı tahmininde bulunuyor.