Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) küresel arz fazlasına yönelik endişeleri hafifletmek için petrol üretimini düşürmeye isteksiz olduğuna yönelik işaretler ile 80 doların aşağısına geriledi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise New York'ta düşüş yapıyor.

Petrol vadelileri Londra’da yüzde 2.1 kadar gerileyerek Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyede. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi Meksika’da yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan’ın istikrarlı bir piyasa bağlı kaldığını ve OPEC içerisinde bir fiyat savaşı olduğu spekülasyonunun “gerçeği yansıtmadığını” söyledi.  ABD hükümetinin bugün açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol stoklarının üst üste 6. hafta da artış göstereceği yönünde tahminde bulunuyor.

Petrol, OPEC üyelerinin petrol üretimini düşürme çağrılarına direnmesi ve bunun yerine ABD’ye yapılan ihracat fiyatlarını düşürmesi ile ayı piyasasına girdi. ABD’de petrol üretimi 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Venezuela, Libya ve Ekvador petrol daha fazla düşüş göstermesinin engellenmesi için adım atılması yönünde çağrıda bulundu.  OPEC 27 Kasım’da Viyana’da toplanacak.

Bugün vadesi dolacak olan Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.67 dolar kadar düşerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 78.71 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Ocak vadeli kontrat 1.30 dolar gerileyerek Londra saati ile 12:28’de 79.82 dolar seviyesinde. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 2.72 dolar ile bir aya yakın bir sürenin en düşüğünde.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı, 74 sent düşüş ile Nymex elektronik işlemlerde 76.44 dolar oldu. Kontrat dün 76 sent gerileyerek 77.18 dolara indi ve Ekim 2011’den bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 22 geriledi.

(15:25'te güncellendi)