Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:56'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, küçük ölçekli hisseler ve enerji şirketlerindeki düşüşlerin Wal-Mart gibi beklenti üstündeki karlarına ağır basmasının ardından geriliyor. Petrol fiyatları OPEC'in üretimi azaltmayacağı işaretleri ile düşerken, ruble ABD ve Avrupa Birliği'nin yeni yaptırım ihtimalleri ile değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:28'de yüzde 0.3 gerilerken, düşük ölçekli hisselerin bulunduğu Russell 2000 yüzde 0.9 düştü. Stoxx Europe 600 yüzde 0.2 kazanç sağladı. Brent petrolü yüzde 2.5 düşüşle varil başına 78.40 dolar oldu. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi 2 baz puan gerileyerek yüzde 2.36 oldu. Sterlin dolar karşısında 14 ayın düşüğüne kadar gerilerken, ruble 31 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti.

Suudi Arabistan petrol bakanı Ali Al-Naimi, OPEC fiyat savaşı konusunda konuşmaktan kaçındı. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, ABD'de şirket karlarının beklentileri aşması ve Japonya Merkez Bankası'nın teşvik tedbirlerini artırması ile birlikte, son dört haftada yaklaşık 3.4 trilyon dolar arttı. Dünyanın en büyük kablosuz şebeke üreticisi Ericsson AB, maliyetlerde 1.2 milyar dolarlık indirime gitmeyi planlaması ile birlikte değer kazandı ve Avrupa'da teknoloji hisselerindeki yükselişlere öncülük etti.

Viyana'da Raiffeisen Capital Management'tan Herbert Perus, "Piyasalar şu anda, makroekonomik gelişmeler ya da jeopolitikhaberlerden ziyade  şirket haberleri üzerinde odaklanıyor," dedi ve "İyi rakamlar açıklamış şirketlerin hisse senetleri daha da yükselirken, kötü finansallara sahip olanlar düşük performans gösteriyor. Bu, piyasa katılımcısı davranışlarının normalleştiğinin iyi bir işareti" şeklinde görüş bildirdi.

Şirket satınalma ve birleşme haberleri arasında bugün, Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway Inc.'nin Procter & Gamble Co.'dan pil üreticisi Duracell'i 4.7 milyar dolara alma konusunda anlaşma sağlaması yer alıyor.

Aralık vadeli Brent petrolü varil başına 77.99 dolara kadar düşerek Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.5 değer kaybederek varil başına 75.28 dolara indi ve 2011'den bu yana en düşük kapanışını gördü.

(21:56'da güncellendi)