Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Altın Londra'da, düşen petrol fiyatlarının metale yönelik enflasyondan korunma talebini azaltması ve hisse senetlerindeki yükselişlerin güvenli liman talebini zayıflatmasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşler ve Fed'in varlık alımlarını sonlandırması, altına yönelik, tüketici fiyatlarındaki artışlara karşı korunma talebini düşürdü. Brent petrolü dört yılın en düşük seviyesine indi ve Avrupa hisse senetleri değer kazandı.

Altın geçen hafta, ABD'li politika yapıcılarının gelecekyıl faizlerde artıa gideceğine ilişkin beklentiler artarken, Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırması sonucu dolarda görülen yükselişle birlikte, dört yılın en düşük seviyesini gördü. Altın talebi üçüncü çeyrekte yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine indi ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Mumbai, Hindistan'da AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, bugünkü bilgilendirme notunda, "Zayıfayan petrol fiyatları enflasyon beklentilerini azaltırken, güçlenen hisse senetleri altını güvenli liman olarak tutma ihtiyacını azaltıyor," dedi ve "ABD ve diğer önemli ekonomilerin para politikaları arasındaki farklılaşma ile birlikte, dolar önümüzdeki haftalarda muhtemelen güçlü konumunu koruyacak ve bu da altını baskı altında tutmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle, Londra saati ile 09:49'da, ons başına 1,158.65 dolara indi. Metal 7 Kasım'da 1,132.16 dolara kadar inerek Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 gerileyerek ons başına 1,157.80 dolara indi.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının iki katından fazlaydı.

Altın talebi

Küresel altın talebi, Londra merkezli Dünya Altın Konseyi'nin bugün yayınladığı rapora göre, yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 düşerek 929.3 tona indi ve 2009'un son çeyreğinden bu yana en düşük seviyesini gördü. Rapora göre, mücevher talebi, aynı dönemde, yüzde 4 gerilerken, külçe ve sikke altın alımları yüzde 21 düştü.

Altın destekli ETF'lerdeki toplam altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 4 ton düşerek 1,620 tona indi ve beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 15.695 dolarda kaldı. Platin de fazla değişmeyerek ons başına 1,202.50 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.1 değer kaybederek ons başına 774.75 dolara indi.

Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rus tank, top ve muharebe birliklerinin doğu Ukrayna'ya doğru hareketlendiklerine ilişkin haberlerle birlikte, Rusya ve Ukraynalı ayrılıkçılara yönelik ilave yatptırımlar üzerinde duracak. Rusya dünyanın en büyük palladyum tedarikçisi konumunda.

(13:00'te güncellendi)