Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu ile ilgili bilgi sahibi bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Çin Merkez Bankası (PBOC), ticari şehir bankalarının küçük işletmelere verilen kredilerin desteklenmesi amacıyla talep ettikleri fonlara yönelik değerlendirme yapıyor.

Jiangsu ve Zhejiang’ın da dâhil olduğu bazı şehirlerdeki finans kuruluşlarının teminatlı merkez bankası kredisi için başvuruda bulunduğu belirtiliyor. Yetkili kişi PBOC’un likiditenin toplam miktarına daha sonra karar vereceğini belirtirken, tutarın 10 milyarlarca yuanı bulabileceğini ifade etti. Buna göre, bankalar teminat göstermek zorunda olacak. Ancak merkez bankasının likiditenin dağıtımında hangi aracın kullanılacağı konusunda henüz bir karar vermediği söyleniyor.

Başbakan Li Keqiang, küçük ölçekli işletmelere destek sağlamak için finansman maliyetlerinin düşürülmesi çaprısında bulunmuştu. Çin ekonomisi 1990'dan bu yana en yavaş büyümeyi kaydetmeye hazırlanırken, geniş tabanlı bir parasal genişlemeden kaçınılıyor. PBOC geçtiğimiz iki ayda bazı bankalar için zorunlu karşılıkları düşürdü ve seçilmiş bankalar 769.5 milyar yuan (126 milyar dolar) likidite sağladı.