Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya Merkez Bankası, Başkan Joko Widodo’nun göreve gelmesinden bu yana gerçekleştirilen ilk toplantıda, hükümetin akaryakıt fiyatlarında artışa gitmesi öncesinde politikada sıkılaştırmadan kaçınarak gösterge borçlanma maliyetlerinde değişiklik yapmama kararı aldı.

Endonezya Merkez Bankası Başkanı Agus Martowardojo ve Yönetim Kurulu bugün yapılan açıklama ile referans kurun yüzde 7.5 seviyesinde bırakıldığını belirtti. 2013’teki 1.75 yüzde puan artıştan bu yana üst üste 12 aydır oranda değişiklik yapılmadı. Merkez bankasının söz konusu kararı Bloomberg News anketine katılan 22 ekonomisten 21’i tarafından doğru tahmin edildi. Bir ekonomist ise yüzde 7.75’e yükseltileceği yönünde beklenti açıkladı.

Widodo, devlet bütçesi ve cari açığı zorlayan akaryakıt sübvansiyonlarını düşürmek yönünde verdiği taahhüdü yerine getireceği sinyali verdi. Ekonomik İşler Koordinasyon Bakanı Sofyan Djalil’in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre, hükümet bu ay akaryakıt fiyatlarında artış gerçekleştirecek ancak henüz değişimin boyutu konusunda bir karar verilmedi.