Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın alıcısı Çin'de altın talebi, düşen fiyatların külçe, sikke ve mücevher alımlarını artırmayı başaramaması ve yetkililerin ülke çapında yürütülen yolsuzluk karşıtı kampanyaya ısrarlı desteğinin sürmesi ile birlikte, üçüncü çeyrekte geriledi.

Dünya Altın Konseyi'nin bugün açıkladığı rapora göre, Asya'nın en büyük ekonomisinde altın alımları, Eylül sonunda biten üç aylık dönemde, geçen yılki fiyat düşüşlerine bağlı güçlü talep artışının bu yıl tekrarlanmaması ile birlikte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşerek 182.7 tona geriledi. Hindistan, Dünya Altın Konseyi'nin izlediği Asya ülkeleri arasında Çin'i geçen tek ülke oldu ve en büyük altın tüketicisi bölgesi olan Asya'da talep yüzde 15 daralarak 473.4 tona indi.

Çin'de yolsuzluk karşıtı kampanya, altını da içeren lüks malların tüketimini azaltırken, dört yılın en düşük seviyesine inen volatilite, altına yönelik alternatif yatırım talebinin zayıflamasına neden oldu. Aralarında Goldman Sachs Group Inc.'nin de olduğu bankalar, kısmen altının Nisan 2013'te ayı piyasasına girmesi sonrası güçlenen alımların sürmemesi nedeniyle, fiyatlardaki düşüşlerin sürmesini bekliyor. Çin, geçen yıl fiyatların yüzde 28 düşmesi ile birlikte, Hindistan'ı aşarak dünyanın en büyük altın kullanıcısı haline geldi.

Londra merkezli konsey, küresel talep gelişmelerinin incelendiği çeyrek dönem raporunda, "2013 yılındaki istisnai alımların boyutu piyasayı gölgelemeye devam ediyor," dedi ve "Durgun ortam, fiyata duyarlılıkları ile ünlü Çinli yatırımcılara piyasa dışında kalmaları için yeni bir bahane sağladı" şeklinde görüş belirtti.

Spot altın, 7 Kasım'da ons başına 1,132.16 dolara kadar inerek Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra, bu yıl yüzde 3.7 gerileyerek, bugün Singapur saati ile 15:41'de 1,157.28 dolara geldi. Altın fiyatları ile Eylül sonunda biten üç aylık dönemde yüzde 9 düştü ve 2014 yılında ilk çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştirdi. Metal geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.7 değer kazandı.