Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:46'da güncellendi)

Dolar, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın ardından, yen karşısında yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD hisse senetleri ve Hazine tahvilleri, perakende satışların Ekim'de arttığını gösteren veri ile dalgalandı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak, New York saati ile 14:28'de 116.16 seviyesine geldi. Altın yüzde 0.7 geriledi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 2 baz puan yükselişle yüzde 2.32 oldu. Standard & Poor's 500 Endeksi yatay seyrederken, Stoxx Europe 600 günü yüzde 0.1'lik düşüşle tamamladı. Ruble 10 hafta üst üste gerilemeye yaklaştı. Brent petrolü ise bir haftadır ilk kez yükseldi.

ABD'de perakende satışlar Ekim ayında beklentinin üzerinde artış göstererek, tatil-alışveriş dönemi öncesinde toparlanma gösterdi. Perakende satışlar Eylül ayındaki yüzde 0.3'lük düşüşün ardından Ekim'de yüzde 0.3 arttı. Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.2 artış olacağı yönündeydi. 13 ana kategoriden 11'i artarak geniş çaplı bir büyümeye işaret etti. ABD'de Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Kasım'da 89.4'e yükseldi. Endeks bir önceki ay 86.9 seviyesindeydi.

Bloomberg'in bu hafta düzenlediği bir ankete göre, uluslararası yatırımcılar, dünya ekonomisinin iki yılın en kötü duırumunda olduğunu ve deflasyon tehlikesinin arttığını düşünüyorlar. Bugün açıklanan veriler, G 20 ülkeleri  liderlerinin bu haftasonu Avustralya'da bir araya gelmeye hazırlanmaları ile birlikte, Almanya ve Fransa ekonomilerindeki büyümenin, Euro Bölgesi ekonomisini de üçüncü çeyrekte büyümeye yönelttiğini gösterdi.

Frankfurt'ta Dekabank ekonomisti Andreas Scheuerle, "Toparlanma devam ediyor, ancak bu çok zayıf bir toparlanma ve yavaş kalmaya devam edecek," dedi ve "Euro Bölgesi'nin sorunları bir çeyrekte çözülemez, bunlar uzun vadeli problemler" şeklinde görüş bildirdi.

(21:46'da güncellendi)