Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, enerji hisselerinin 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve Çin hisselerinin Şanghay-Hong Kong arasındaki Borsa bağlantısının açılışı öncesi son işlem gününde değer kaybetmesi ile haftalık kazancı düşürüyor.

PetroChina Co. ve China Petroleum & Chemical Corp., petrolün 4 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görmesi ile en az yüzde 2 geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi, son dönemdeki yükselişlerin aşırı olduğu endişesi ile yüzde 0.4 düştü. Güney Kore’de Kospi Endeksi, Morgan Stanley’nin ülke hisse senetlerinin notunu düşürmesinin ardından 1 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Von dolar karşısında zayıflayarak 14 ayın en düşük seviyesine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 gerileyerek Hong Kong saati ile 13:47’de 989 puan oldu ve haftalık kazancı yüzde 0.1 düşürdü. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) 30 yıla yakın bir sürenin en uzun süreli haftalık kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Uluslararası Yatırımcıların katıldığı Bloomberg Küresel Anketi’ne göre Dünya ekonomisi, Euro Bölgesi ve gelişen piyasaların gerilemesi ve deflasyon riskinin artması ile 2 yılın en kötü durumunda seyrediyor. Ankete bu hafta katılan katılımcıların yüzde 38’i küresel ekonomiyi ‘kötüleşiyor’ şeklinde tanımladı. Şanghay-Hong Kong arasındaki borsa bağlantısı 17 Kasım’da başlatılacak. Bu sayede yabancı yatırımlar Çin’in 4.2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim sağlayacak.

BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Petrol fiyatlarındaki zayıflık talebin durumuna dikkat çekiyor ve küresel büyümenin bir zorluk olacağına işaret ediyor. Borsa bağlantısı ile Çin’e yatırım yapma daha ulaşılabilir hale gelirken, bu durum bazı fonları diğer piyasalardan uzaklaştırabilir” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.4 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.9 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.2 artış gösterirken, 15 kat değerleme kaydedildi.