KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şanghay ile Hong Kong Borsaları arasında planlanan bağlantı bugün hayata geçti. Yabancı yatırımcılar böylece Çin’in 4.2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim sağlayabilecek.

Yatırımcılar borsa bağlantısının ilk iki işlem saatinde Şanghay hisse senetlerine yatırım yaptılar ve Hong Kong satın alımları 10 kat geride kaldı. Bu sayede Çin’in 4.2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına olan küresel talebe işaret edilmiş oldu.

Uluslararası yatırımcılar 10.6 milyar yuan (1.7 milyar dolar) Şanghay hissesi satın alımı gerçekleştirdi. Bloomberg’in derlediği verilere göre bu miktar günlük kotanın yaklaşık yüzde 82’si civarında. Çinli yatırımcılar, 10.5 milyar yuan olan limitlerinin 1 milyar yuan kadarını Hong Kong’da kullandılar. First Shanghai Financial Holding Ltd. ve Emperor Securities Ltd. gibi aracı şirketlerine göre bağlantı vasıtası ile işlem yapmak sağlıklı bir şekilde ilerliyor.

Borsa bağlantısının ilk işlem günü, Çin’in sermaye hesabını açması, yuanın küresel olarak kullanımının artırılması ve Şanghay’ın uluslararası bir finans merkezi haline getirilmesi adına Çin’in attığı en büyük adımlardan birini teşkil ediyor.

Advertisement