Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) San Francisco şubesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre para politikası “aşırı enflasyona neden olmaktan uzak görünüyor” ve fiyat artışları 2016 yılının sonuna kadar yavaş kalmayı sürdürecek

San Francisco Fed kıdemli ekonomistlerinden Vasco Curdia’nın yayımladığı rapora göre enflasyonun merkez bankasının yüzde 2’lik hedefinin altında kalmayı sürdürmesi üzerine çıkmasından daha olası.

Curdia, “Finansal krizin iz bırakan etkileri, uzun sürecek düşük enflasyon beklentisinin ana sebebidir. Finansal kriz kredi piyasasında aksamalara neden olarak yatırımların azalmasına ve ekonomideki kaynakların eksik kullanılmasına neden oldu. Bu durum ekonomik toparlanmayı yavaşlattı ve enflasyonu 2 yüzde puandan fazla aşağı itti” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun düşük seyretmesi Fed’e, gösterge faiz oranını Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutmasına rağmen uyumlu bir politika uygulaması için olanak sağlıyor.  Kişisel tüketim harcamaları endeksi Eylül ayında bir yıl önceye göre yüzde 1.4 yükseldi ve yükselişler Mart 2012’den bu yana yüzde 2’yi aşamadı.

Curdia’ya göre enflasyonun yakın zamanda artış göstermesi beklenmiyor ve gelecek bir iki yıl içindeki yüksek enflasyon riski tarihsel standartlara göre oldukça düşük seviyelerde seyrediyor.