Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar yön arıyor

ABD hisse senetleri sağlık şirketleri ile rekor seviyelere yükselirken, Avrupa hisseleri Almanya'da yatırımcı güveninin yeniden yükselmesinin ardından günü artışla tamamladı. Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin erken seçim çağrısı yapması ve vergi artışını ertelemesinin ardından, dolar karşısında değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 14:23'te rekoru genişletti. Küçük ölçekli hisselerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.6 artış ile tamamlarken, euro yüzde 0.7 değer kazandı. Yen 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kaybetti. Altın fiyatları yüzde 1.1 artışla ons başına 1,196 dolar oldu. Ham petrol fiyatları geriledi.

-  ABD hisseleri 'sağlık' ile rekoru genişletiyor

ABD hisseleri, sağlık şirketlerinde ve küçük ölçekli hisselerdeki yükselişin ardından, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin yeniden rekor kırmasını sağlayarak, yükseliyor.

Medtronic ve Actavis hisseleri yüzde 4'ten fazla yükselerek, sağlık şirketlerindeki kazançlara öncülük etti. Urban Outfitters tahminlerin altında kalan 3. çeyrek karı açıklamasının ardından yüzde 7.9 değer kaybetti. Home Depot satış ve kar tahminlerini artıramayarak, yüzde 1.4 geriledi.

- Yen erken seçim çağrısı ile kayıpları artırıyor

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin erken seçim çağrısı yapması ve vergi artışını ertelediğini açıklamasının ardından, euro karşısında gerilerken, dolar karşısında 7 yılın en düşük seviyesinin altına indi.

Japonya para birimi, Abe'nin Parlamento'yu 21 Kasım'da feshedeceğini açıklaması ile 16 önemli para biriminin çoğu karşısında geriledi. Almanya'da yatırımcı güveni 11 ayda ilk kez yükseldi. Ruble vergi sezonunun yaklaşmasıyla değer kazandı. İsveç kronası 16 önemli para birimi arasındaki ralliye öncülük etti. Yeni Zelanda doları ise bugün yapılacak ihale öncesi yükseldi.

Washington'da bulunan Commonwealth Foreign Exchange baş piyasa analisti Ömer Esiner "Piyasa böyle bir gelişmeyi bekliyordu. Bu durum yene karşı olan önyargıyı geniş biçimde düşük tutacaktır" dedi.

Yen euro karşısında, 146.70 yen ile Ekim 2008’den bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından New York saati ile 13:22'de yüzde 0.9 değer kaybederek 146.46 yenden işlem gördü. Yen dolar karşısında 116.82 seviyesinde. Euro dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 1.2539 oldu.

- Altın Rusya'nın rezervleri ile yükseliyor

Altın, Rusya'nın rezervlerine daha fazla altın eklediğini açıklamasının fiziki talepteki geri dönüşün bu yıl gerileyen fiyatların önünü alabileceği söylentilerini artırmasının ardından, iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina bugün politika yapıcılara 150 metrik ton altın alındığını aktardı. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre bu rakam 2013'teki 77 tonu ikiye katlıyor. Bu durum aynı zamanda Rusya'nın Eylül sonundan bu yana 35 ton altın aldığını da ortaya koydu. Altın fiyatları Eylül sonundan bu yana yüzde 3 düşerken, 7 Kasım'da 4 yılın en düşük düzeyi görülmüştü.

Vadeli altın kontratları 10 yılı aşkın bir sürenin en kötü 2 yıllık düşüşüne yaklaşırken, külçe ve mücevher altın alımları artıyor. Dünya Altın Konseyi tahminlerine göre talep 3. çeyrekte 5 yılın en düşük düzeyine çok yaklaşırken, merkez bankaları 2014'te alımlarını yüzde 22 kadar artırabilir.

Aralık vadeli altın NY Comex'te yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,194.20 dolardan işlem gördü. Fiyat daha önceki saatlerde 30 Ekim'den bu yana en aktif kontrat için en yüksek seviye olan 1,204.10 olmuştu.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar dün 1.6 metrik ton ile ayın ilk artışını kaydetti.

Spot gümüş,  yüzde 0.6 yükselerek ons başına 16.16 dolar oldu.

- Abe: Parlamentoyu feshedeceğim

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, yaptığı basın toplantısında planlanan vergi artırımını 18 ay erteleyeceklerini ifade etti.

Japonya'da ekonomik büyümenin henüz tam anlamıyla toparlanmadığını ve pozitif konkunktür oluşmaya başladığını ifade eden Abe, "İstikrarı sağlamak üzere açıklanan planı bozmayacağız" dedi.

21 Kasım'da parlamentoyu feshedeceğini açıklayan Abe, tüketim vergilerinin Nisan 2017'de artırılacağını ve ikinci bir erteleme olmayacağını söyledi.

Erken saatlerde Abe, dün açıklanan büyüme rakamlarının ardından Japonya ekonomisinin üst üste iki çeyrekte daralarak ülkeyi resesyona sürüklemesi sonrasında bakanlara yeni teşvik paketi hazırlama talimatı vermişti.

- ABD'de ÜFE beklenmedik şekilde yükseldi

ABD'de üretici fiyatları endeksi (ÜFE), hizmet ve gıda fiyatlarındaki artışın enerji fiyatlarındaki düşüşü bastırması ile, Ekim ayında beklenmedik şekilde yükseldi.

ÜFE Ekim'de yüzde 0.2 yükselirken,bir önceki ay yüzde 0.1 düşüş görülmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endekste yüzde 0.1 düşüş olacağı yönündeydi.

ÜFE'nin bu yükselişinde hizmet sektöründe yaşanan Temmuz 2013'ten bu yana en dik yükseliş etkili oldu. Geçtiğimiz aydaki düşüşe rağmen, toptan satış fiyatları son bir yılda yüzde 1.5 yukarıda. Şubat'tan bu yana kaydedilen en düşük artış, yavaşlayan küresel piyasaların talebi düşürdüğü sinyalini veriyor.

Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistin tahminleri yüzde 0.4 düşüş ile yüzde 0.2 artış aralığında değişiklik gösterdi.

- İngiltere’nin enflasyonunda beklenmedik yükseliş

İngiltere’de enflasyon, ulaşım fiyatlarının bir yıl önceye göre daha az düşmesi ve Noel’e yaklaşılan dönemde oyuncak maliyetlerinin yükselmesi ile geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde ivmelendi.

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları endeksi, Eylül ayındaki yüzde 1.2’lik seviyeden Ekim ayında yüzde 1.3'e yükseldi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1.2 artış görüleceği yönündeydi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in Euro Bölgesi’nden gelen “dezenflasyon baskıları” ile ilgili uyarıda bulunması ile söz konusu yükseliş geçici olabilir. Ayrı bir veriye göre fabrikalardaki girdi fiyatları yıllık bazda yüzde 8.4 gerilerken, ithal gıda ise yüzde 9.1 düşüş ile rekor kırdı.