Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

6 hafta aradan sonra tahvil ihalesi düzenleyen Rusya'nın geri dönüşü hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

Maliye Bakanlığı Mayıs 2016 vadeli 491 milyon rublelik (10 milyon dolar) tahvil satışı ile teklif edilen miktarın yüzde 10'unun da altında kaldı. Tahvillerdeki ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 10.06 ile bir önceki ihalenin yapıldığı 15 Ocak'taki yüzde 6.67'nin üstündeydi. Bloomberg'ün derlediği verilere göre teklif son 14 aydaki en küçük olurken, vade de son 1 yıldaki en düşük seviyedeydi.

Rusya'nın tahvil şefinin 2014'te orta ve uzun vadeli tahvilleri satacaklarını açıklamasından 1 yıl sonra, Maliye Bakanı Anton Siluanov yatırımcılar için en cazip tahvillerin 3 yıl ve altındaki vadeliler olduklarını söyledi. ABD ve AB'nin Ukrayna nedeniyle uyguladığı yaptırımların yatırımcıları piyasadan uzaklaştırması sonucu tahvillerin gelişen piyasalar arasında en büyük kaybı yaşamasına neden olması ile ortaya çıkan fark rublenin bu yıl yüzde 30'luk değer kaybını da yansıtıyor.

Londra'daki Citigroup stratejisti Luis Costa "Maliye Bakanlığı'nın piyasaya halen tahvil ihalesi yapabildiğini göstermek istediği açık. Büyük ihtimalle kısa vadeli tahvil arzını hedefleyeceklerdir" yorumlarını yaptı.