Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mali krizle mücadele eden Yunanistan'da, ülkenin kalkınma programıyla ilgili incelemelerde bulunan Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti ile Yunan hükümeti arasında çıkan anlaşmazlık giderilemedi.

Alınan bilgiye göre, kalkınma programının değerlendirilmesinin Eurogrup toplantısının yapılacağı 8 Aralık'a kadar tamamlanması için Yunanistan'a baskı yapan Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Troyka ile uzlaşması konusunda Atina hükümetine tanıdığı süre bu gün sona eriyor. Troyka ile hükümet arasında yapılan telekonferansta ise uzlaşma sağlanamadı.

Yaklaşık bir ay önce incelemelerde bulunmak üzere geldiği Atina'da kalkınma programı ve 2015 yılı bütçe tasarısı konusunda anlaşmazlık çıkması üzerine ülkeden ayrılan Troyka, önem verdiği düzenlemelerin yılbaşından önce yapılmasını talep ediyor. Troyka, 2015 yılı bütçesinde öngörülen 3,6 milyar avroluk açığın kapatılmasına yönelik tedbirlerin alınmasını ve mesleklerin serbestleştirilmesi, sendikacılık kanununun değiştirilmesi gibi halen askıda bulunan bazı reformların yıl sonuna kadar tamamlanmasını istiyor.

Troyka ayrıca, Yunanistan'ın memorandumlar (yardım anlaşmaları) sonrasındaki dönemde reformları sürdüreceği konusunda ortak ülkelerin parlamentolarını ikna edecek bir önlem paketi kapsamında yükümlülük kabul etmesini de şart koşuyor. Troyka, bunların yerine getirilmemesi durumunda kalkınma programını değerlendirmek için Atina'ya gelmeyi reddediyor.

Bu arada, Başbakan Antonis Samaras'ın Troyka ile uzlaşma sağlanması için başbakanlık konutunda ekonomi kurmaylarıyla art arda toplantılar gerçekleştirdiği bildirildi. Yunan medyasına yansıyan haberlerde, hükümetin, ülkenin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmasına yönelik arayışlar çerçevesinde ana muhalefet SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile bir görüşme gerçekleştirmeye hazırlandığı da ileri sürüldü.

AA