Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in imalat PMI’ı Kasım ayında 6 ayın en düşük seviyesine gerileyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin 4. çeyrekte yavaşlamayı sürdürdüğüne işaret etti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 50.0 olarak açıklandı. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı PMI’ın 50,2 seviyesinde geleceği yönündeydi. PMI geçtiğimiz ay ise 50.4 seviyesinde idi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Kapasite aşımı ve zayıf yurtiçi talep ile mücadele eden Çin’in ekonomisi 20 yıldan uzun bir sürenin en yavaş seviyedeki yıllık büyümesini kaydetmeye hazırlanıyor. Çin Merkez Bankası, borçta yükselişten sakınılması nedeniyle geniş tabanlı faiz oranı veya zorunlu karşılık oranında indirimden kaçınmasıyla birlikte ek likidite sağladı.

Hong Kong’daki HSBC baş Çin ekonomisti Qu Hongbin, “Emlak piyasası ve ihracat tarafında hala belirsizlikler mevcut. Büyüme üzerinde aşağı yönlü önemli baskılar olduğunu düşünüyoruz ve daha fazla parasal ve mali önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.