Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Fed tutanaklarının ABD’de faiz oranlarının düşük seviyede kalmayı sürdüreceği spekülasyonunu desteklemesinin ardından yüksek getirili varlıklara talebin artması ile değer kazanıyor.

Ibovespa ralliyi ikinci güne taşıyarak Brezilya bankalarındaki yükselişlere öncülük etti. Meksika’da IPC Endeksi yüzde 1 artış gösterirken, Grupo Bimbo SAB Mart ayından bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Rusya tahvil faizi, hükümetin 6 hafta içindeki ilk ihalesinde teklif edilen miktarın yüzde 10’undan azını satmasının ardından 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. OAO Uralkali, potaş üreticisinin üretiminin beşte birini sağlayan madenini kalıcı olarak kapatmak zorunda kalacağı endişesi ile Moskova’da yüzde 21 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.1 yükselerek 989.91 puan oldu. Endekste 339 hisse senedi gerilerken 442 hisse senedi yükseliş sağladı. Endeks, Fed tutanaklarında geçtiğimiz ay politika yapıcıların ABD’de enflasyon beklentilerinde düşüş işaretlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgusu yapmaları ile yüzde 0.3’lük düşüşü tersine çevirdi.

Spiro Sovereign Strategy yöneticisi Nicholas Spiro, “Fed tutanakları gelişen piyasalar için olumlu yorumlandı. Fed’in verilere bağlı bir tutum içinde olduğu görülüyor ve faiz artırımının kesin tarihi ve hızı ile ilgili hala bir fikir birliği bulunmuyor. ABD para politikasındaki sıkılaştırma şu an için gelişen piyasalar üzerinde etki eden en önemli faktör” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.3 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.8artış gösterirken, 15.3 kat değerleme kaydedildi.