Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Endonezya’nın maden ihracatına yönelik yasağı yeniden teyit etmesi ve dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de imalat göstergesinin 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yükseliyor.

Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel, dün bir ayın en yüksek seviyesinden kapanış yapmasının ardından yüzde 1.1 değer kazandı. Endonezya hükümeti kıdemli danışmanlarından olan bir yetkili dün nikel cevherinin en büyük üreticisi olan Endonezya’da yasağın süreceğini söyledi. HSBC Holdings Plc ve Markit tarafından hazırlanan Çin’in öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kaım ayında 50.00 olarak açıklandı. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırımcısı Jonathan Barratt, “Yavaşlama endişeleri sürerken teşvik beklentileri varlığını koruyor” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yükselerek Hong Kong saati ile 10:23’te ton başına 16,324 dolar seviyesine geldi. Goldman Sachs Group Inc. nikel için 2016 yılı fiyat beklentisini ton başına 18,000’den 20,000 dolara yükseltti.

Markit Economics’in Euro Bölgesi Kasım ayı PMI’ının bugün açıklanması öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler verinin önceki aydaki 50.6 seviyesinden 50.8’e yükseleceği tahmininde bulunuyor.

Bakır Londra’da yatay bir seyirli ton başına 6,681 dolar seviyesinde. Mart vadeli bakır kontratI New York’ta yüzde 0.3 düşerek pound başına 3.023 dolardan alıcı buldu. Ocak ayı vadeli bakır kontratı yüzde 0.4 yükselerek ton 47,520 yuandan (7,756 dolar) işlem gördü.

LME’de kalay yükselirken, alüminyum düştü. Çinko yatay seyretti.