Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:16'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, Euro Bölgesi ve Çin'de imalat sanayi verilerinin ekonomist beklentilerinin altında kalması sonrasında madencilik şirketleri öncülüğünde geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek günü 338.22 puandan tamamladı. Madencilik hisseleri bir ayın en düşüğüne gerilerken, demir cevheri üreticileri BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group yüzde 2.5'in üzerinde kayıp yaşıyor. İspanya ve İtalya'daki gösterge endeksler bölgedeki düşüşlere öncülük etti.

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi ve hizmet faaliyetlerinin göstergesi olan bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında beklenmedik şekilde 51.4’e gerileyerek 16 ayın en düşük seviyesine indi. PMI Bir önceki ay 52.1 olarak açıklanmıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 52.3 seviyesine yükseliş görüleceği yönündeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Maden şirketleri göstergesi yüzde 1.8 gerileyerek kayıpları üçüncü güne taşıdı ve Stoxx 600'de işlem gören 19 sektör grubu arasında en kötü performansı sergiliyor. 

(19:16'da güncellendi)