Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlar S&P'nin kararını nasıl yorumluyor?

Uzmanlar S&P'nin kararını nasıl yorumluyor?

Analistler S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu teyit etmesini BloombergHT.com'a yorumladı

Giriş: 21 Kasım 2014, Cuma 20:46
Güncelleme: 09 Ocak 2015, Cuma 14:40

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit ederken, Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Uzmanlar S&P'nin piyasanın görünüm değişikliği beklentisini karşılaşmadığı noktasında hemfikir olurken, S&P'nin bu duruma seçim dönemine girilmesinden dolayı artan siyasi belirsizliklerin ve dış şoklara karşı kırılganlığın neden olduğunu belirtiyorlar.

S&P'nin notu ve görünümü teyit etmesini BloombergHT yayınında yorumlayan Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu "S&P Türkiye ile anlaşması olmayan, yani Hazine'ye bu notu daha önce bildirmesi gerekmeyen bir kurum, o yüzden görünümü değiştirmemesini olumlu değerlendiriyorum. Ancak yapısal reform ve politik riskler hala devam ediyor" dedi.

Politik riskleri ülke içiyle sınırlı olarak düşünmemek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Uzunoğlu "Türkiye'de politik riskler devam ediyor. Bir takım riskleri göze alabilmemiz lazım ve bunlara dikkat çekmemiz gerekiyor" dedi.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise S&P'nin teyiti ile ilgili "Standard & Poor's'un notu hali hazırda Moody's ve Fitch'ten düşük. S&P teyite karşılık eleştirilerini de yapmış. Bu eleştirileri iki başlıkta toplayacak olursak, seçime yaklaşılmasından dolayı artan siyasi belirsizlik ve yüksek özel sektör borcu diyebiliriz. Özel sektör borcunun yüksek olması likiditenin azalması halinde kırılganlık yaratabilir" yorumlarında bulundu.

Piyasanın beklentisi olan görünüm değişikliğinin de gerçekleşmediğini belirten Özarslan "Pazartesi gününden itibaren bizi 80.000'in üstüne taşıyan köpüğün de kaybolduğunu görmeye başlayabiliriz. Çin'in faiz indirimi nedeniyle emtia fiyatları gerileyebilir. Bu da Türkiye'nin bugünlerdeki hikayesi olduğu kabul edilen durumu kötü etkileyebilir" diye konuştu.

BloombergHT yayınına bağlanan A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş ise Standard & Poor's'un seçim süreçlerinin ardından makro verilerde de iyileşme görüldüğü bir durumda Türkiye'ye haksızlık ettiğini belirtti. Belgin Maviş "S&P büyük ihtimalle büyüme hedeflerinin tutturulamayacağını düşünerek ve enflasyon ile işsizliğin artmasından yola çıkarak görünümde bir iyileşme yapma gereği duymadı" ifadelerini kullandı.

BloombergHT.com Editörü

Enes Tunagür

etunagur@bloomberght.com