Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İnşaat sektörü güven endeksi, kasımda aylık bazda yüzde 1,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,6 arttı, hizmet sektörü güven endeksi ise yüzde 2 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2 azaldı.

Ekimde 97,9 olan hizmet sektörü güven endeksi, kasımda 95,9 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki düşüş, son üç aylık dönemdeki iş durumunun iyileştiğini, son üç aylık dönemdeki hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu endeksi yüzde 3,3, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 2,5 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 0,3 azaldı.

- Perakendede güven arttı-

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,6 arttı.

Ekimde 104,2 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, kasımda 104,8 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış; mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemdeki iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 1,3 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 2,5 artarken, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 2,2 azaldı.

- İnşaat sektörü güven endeksi arttı-

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4 arttı.

Bir önceki ayda 81,7 olan inşaat sektörü güven endeksi, kasımda 82,9 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 0,3 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 2,2 arttı.

AA