Yıldız: Gazprom doğalgazı anlaşmadaki seviyeye çekmeli
-
Yıldız, Türkiye'nin batı hattından aldığı Rus doğalgazının günlük 26-28 milyona kadar düştüğünü belirterek, Gazprom'dan bu miktarın anlaşmadaki seviyeye çekilmesini istediğini söyledi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin batı hattı üzerinden aldığı Rus doğalgazının günlük 42 milyon metreküpten, 26-28 milyon metreküp seviyesine kadar düştüğünü belirterek, Gazprom'dan bu miktarın anlaşmadaki seviyeye çekilmesini istediğini söyledi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı'nı değerlendiren Yıldız, "toplantının son derece faydalı, başarılı ve verimli geçtiğini" ifade etti.
Yıldız, Rusya'dan Türkiye'ye gelen doğalgaz seviyesinde azalma olduğu yönündeki soruya "Batı hattından günlük 42 milyon yerine, 26-28 milyon metreküp seviyesinde gaz alıyoruz. Bu bizim için iyi bir şey değil. Sorun 3 haftadan bu yana böyle devam ediyor. Ümidim ve inancım Gazprom'un bunu kısa zamanda telafi edeceği yönündedir. Biz isteklerimizi kendilerine ilettik. Gazın miktarı en az kontrakt miktarı kadar olmalıdır" karşılığını verdi.
Mavi Akım boru hattından gelen doğalgazda sorun yaşanmadığını kaydeden Yıldız, "Gazprom, dünyanın en büyük doğalgaz firmalarından, verdikleri taahhüdü yerine getireceklerini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldız, kış aylarının yaklaşmasıyla ihtiyaçların en üst seviyeye ulaşacağı bir noktaya doğru gidildiğine vurgu yaparak, sorunun Gazprom'un kendi depolamaları ve ihtiyaçlarıyla alakalı teknik bir nedenden kaynaklandığını ifade etti.
Ocak 2015 itibarıyla fiyat revizyonu hakkına sahip her iki tarafın da bu hakkını kullanmak isteyeceğini aktaran Yıldız, "Bu manada olumlu bir görüşme geçti. Türkiye'nin öyle coğrafi bölgeleri var ki kışın kullandığı gaz yazın kullandığının 22 katı. Bu nedenle kış aylarındaki ihtiyacın zamanında karşılanması lazım" diye konuştu.
İŞID petrolünün satışı
Yıldız, "Türkiye'nin terör örgütü IŞİD' petrolünü aldığı" yönünde çıkan iddialara ilişkin soruya "Bunlar, Türkiye'nin yurt dışındaki itibarının sarsılmasına dönük çalışmalar" cevabını verdi.
Türkiye'nin hukuk devleti olduğunun altını çizen Yıldız, "Hukukun dışında herhangi bir tavırda bulunulmasının söz konusu olmayacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Biz bunu konuşanları, bu iddiayı ortaya atanları ispata davet ettik. Herhangi bir resmi kurumu, hükümet yetkilisi ve kamu bu işin içindeyse delillerini bize getirin dedik. Bunu söyleyeli bir buçuk ay oldu halen bekliyoruz. Böyle bir şey söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Bu iddiaların "Türkiye'nin gerek enerji sektörü, gerekse farklı nedenlerle yurt dışındaki itibarının sarsılmasına dönük çalışmalar" olduğunu ifade eden Yıldız, "Rusya ile olan nükleer santral projemizi, Türkiye atom bombası yapıyor şeklinde tercüme etmekte aynı mantığın neticesidir" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan ulaştırmayla alakalı kotaların kaldırılmasını talep ettiğini belirterek, en azından 37 bin tır olan kotanın daha daha artırılması gerektiğini kaydetti.