OPEC toplantısından ne çıkar?
OPEC üyeleri, petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşlerin sürdüğü bir ortmda bugün Viyana'da biraraya geliyor
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın petrol bakanı Ali Al-Naimi, dün Viyana'da yaptığı açıklamada, petrol piyasasının "kendi istikrarını" sağlayacağını söyledi. Bu yorum, BNP Paribas SA'nın emtia piyasaları müdürü Harry Tchilinguirian'a göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün Viyana'da gerçekleştireceği toplantı öncesi, insanların tahmin yapmaya devam etmesini sağlayacak.
Toplantıdan çıkması beklenen olası sonuçlar şöyle;
-- Üretim kısıntısı: Standard Chartered emtia araştırmaları küresel müdürü Paul Horsnell, raporunda, OPEC'in fiyatları yükseltmek için, halen günlük 30 milyon varil olan üretim tavanını, bir milyon varil ya da daha fazla düşürebileceğini söyledi.
Horsnell, "OPEC'in üretim tavanını günlük 29 milyon varile, belki de daha aşağıya düşürme konusunda anlaşmaya varmaya çaba göstermesini bekliyoruz," dedi ve "Bu anlaşma, mevcut bireysel ülke kotalarının yokluğu ve Irak'ın üretim hedeflerinden uzun süreli istisna tutulması ile birlikte daha zor olabilir" şeklinde görüş bildirdi.
Petrol fiyatları, Brent petrolünün Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 30 düşmesi ile birlikte, bu yıl ayı piyasasına girdi.
Deutsche Bank, bir raporunda, "OPEC kotalarındaki indirimler fiyatların istikrar kazanmasında başarılı olmakta ve nihayetinde petrol fiyatlarını yukarı itmektedir" dedi.
--Mevcut Tavanı Sürdürmek: Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch, "OPEC günlük 30 milyon varil olan mevcut üretim tavanını teyit edecek ve bu tavana daha iyi uyulmasını isteyecek" dedi.
12 üyeli grup, Bloomberg'in derlediği verilere göre, onaylanmasından bu yana, dördü hariç 34 ayın tümünde bu tavanın üzerinde üretim yaptı. Grup, bu verilere göre, son bir ayda hedefin günlük 974,000 varil üzerinde üretim yaptı.
Energy Aspects, bilgilendirme notunda, "Güvenilir bir üretim kısıntısı için, OPEC bireysel ülke kota kısıtlamalarını yeniden empoze etmek zorunda kalacak, zira ortak bir üretim hedefi olduğunda, üye ülkelerin daha fazla petrol üretmek daha kolay oluyor," dedi ve "Ülke seviye kotalarının önerilmesi bile sert tartışmalı olacak" şeklinde görüş bildirdi.
--Hiçbir şey yapmamak: Societe Generale SA petrol piyasası araştırma müdürü Mike Wittner, "Bu çok daha aşağı yönlü bir durum," dedi ve "Suudi Arabistan'ın kendi bütçe sınırlarını akılda tutarak belirlediği fiyat hedefi ile yönlendirilen bir dünyanın aksine, doğru bir üretim maliyeti ile yönlendirilen bir dünyaya gireceğiz" şeklinde görüş bildirdi.
Wittner, fiyatların ABD kaya petrolü üretimine zarar verecek denli düşük bir fiyata ya da brent için varil başına 70 dolar ve Batı Teksas petrolü için 60 ila 65 dolara gerilemesi gerekeceğini sözlerine ekledi.