Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Venezuela'nın, küresel petrol arzı fazlasına karşı OPEC'e üretimi azaltmayı teklif edeceği belirtiliyor. Ham petrol vadelileri 4 yılın en düşük seviyesine gerileyerek, traderların böyle bir karara olan inancının zayıfladığını ortaya koydu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) toplantısı için bugün Viyana'ya gelen Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez "Herkesin fedakarlık yapması gerekiyor. Piyasada günde 2 milyon varile yakın arz fazlası var" diye konuştu. Ramirez'in verdiği 2 milyon varil rakamı, OPEC'in en küçük 6 üyesinin geçen ayki üretimine eşit veya biraz altında.

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştirmesi ve talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına düştü. Bloomberg anketine katılan 20 analist OPEC’in petrol fiyatlarını desteklemek için üretimini azaltması ile ilgili farklı tahminlerde bulundu.

Oslo'daki SEB baş emtia analisti Bjarne Schieldrop "Venezuela üretimde kesinti ve daha düşük fiyatlar görmek istiyor. Suudi Arabistan'ın bu fikre karşı çıkması ve diğer Körfez ülkelerinin de bu duruşu desteklemesi, arzda kesinti olma ihtilmalini düşürüyor" dedi.

Brent petrolü ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) OPEC'in bugün Viyana’da gerçekleşecek toplantıda üretimi düşürme kararından kaçınacağı spekülasyonları ile 4 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.