Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, OPEC’in küresel arz fazlasını hafifletmek için üretimi düşürmekten kaçınmasının ardından petrolün gerilemesi ile 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Altın ve bakır değer kaybetti.

22 ham metalin işlem gördüğü Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 1.9 kadar gerileyerek 115.2938 puan ile Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks Singapur saati ile 13:26’da 115.29 puanı görmüştü. Endeks, dün Şükran Günü tatili dolayısıyla ABD Borsalarının kapalı olmasının ardından bugün yeniden işeme açıldı. Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) Viyana’daki toplantının ardından arz fazlasını hafifletmek için hareket geçmemesinin ardından dün yüzde 6.7 düşüş kaydetti.

Emtia fiyatları, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) vadelilerinin 2008’deki finansal krizden bu yana en büyük kayba hazırlanması ile üst üste 4. yılda da düşüş kaydetmeye ilerliyor. Dünyanın en büyük sanayi metali tüketici Çin, 1990’dan bu yana en yavaş yıllık ekonomik genişlemeyi göstermeye hazırlanıyor. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi Mart 2009’dan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmaya ilerliyor.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi dün Viyana’da gerçekleşen toplantının ardından OPEC’in günlük 30 milyon varil olan üretim hedefini sabit tutacağını açıkladı. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grup, tekrar 5 Haziran’da Avusturya’nın başkentinde toplanacak. WTI petrol vadelileri, bugün yüzde 8.1 kadar gerileyerek varil başına 67.75 dolardan işlem gördü.

Spot altın, yüzde 0.9 kadar gerileyerek ons başına 1,181.84 dolar ile 20 Kasım’dan bu yana en düşük gün içi seviyeyi gördü. Bakır, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 1.1 kadar düşüş ile ton başına 6,484.25 dolara geldi ve bu hafta yüzde 3.1’lik gerileme kaydetmeye hazırlanıyor.