Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron, göç eden kişilere yönelik sosyal güvenlik ödeneklerini kısıtlama kararına liderlerden izin çıkmazsa, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma ihtimalini güçlendirecek. 

Bugünkü konuşmasında Cameron, İngiltere'ye gelen Avrupalıların ancak dört yıl ikamet etme koşulunu sağladıktan sonra sosyal güvenlik ödeneklerinden yararlanabilmesi şeklinde bir talepte bulunacak. Cameron ayrıca bu kişilerin işsizlik yardımı alamaması ve altı ay boyunca iş bulamamaları durumunda ülkeden çıkarılmaları gerektiğini söylüyor.

Cameron İngiltere'de yükselen AB karşıtı Bağımsızlık Partisi'ne karşı ikinci kez konuşma yapmak durumunda kalırken, 2013 yılında İngiltere'nin AB üyeliğini yeniden görüşülmesi ve sonrasında birlikte ayrılması yönünde referandum sözü vermişti. Bağımsızlık Partisi Parlamento'da iki koltuğu elinde bulundururken, Cameron Bağımsızlık Partisi'nin seçim kampanyalarında odak noktası olan göçlerin, görüşmelerde kilit rol oynayacağını ifade ediyor. 

Konuşmasının tam metnine göre Cameron, "Eğer başarırsam, daha önce söylediğim gibi bu ülkeyi iyileştirilmiş bir AB içerisinde tutmaya çalışacağım. Eğer endişelerimize kulak asılmaz ve AB ile ilişkilerimizi daha iyi bir konuma getiremezek, o zaman tabii ki hiçbir şey ihtimal dışı değil" ifadelerini kullandı.

İngiltere'de dün açıklanan rakamlara göre Haziran ayındaki net göç, 12 aylık süreçte yüzde 43 arttı. Ülkeye uzun dönemli gelenlerin sayısı, gidenleri 260,000 kişi aştı.