Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg News anketine katılan analistlere göre, Rusya’nın resesyona girme riski, Ural petrolünün varil başına 80 dolardaki seyri ile rekor seviyeye ulaştı. Ülke ekonomisinin 7 yıl önce yüzde 8.5 büyüme gösterdiği dönemde en çok ihraç ettiği petrol karışımının ortalama fiyatı 70 dolar seviyesindeydi.

Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin tahmin meydanına göre 80 dolar seviyesindeki veya 15 Kasım’da sona eren bir aylık dönemde ortalamasından 3 dolar daha düşük olan Ural petrolü, Rusya’yı ekonomik daralmaya itecek. Başka bir ankete göre, önümüzdeki 12 ayda Rusya’nın resesyona girme olasılığı yüzde 75 seviyesine çıkarak 2 yıldan uzun bir süre önce ilk kez gerçekleştiren benzer bir anketten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bütçe gelirlerinin yaklaşık yarısını petrol ve doğalgaz vergilerinden elde eden Rusya, Kırım’ın kontrolünü Mart ayında Ukrayna’da almasını takiben bir krizden diğerine girdi ve bu yıl resesyona girmekten kurtulmasının ardından 2009 yılından bu yana ilk kez ekonomik durgunluğa doğru ilerliyor. 2 trilyon dolarlık Rusya ekonomisinin yarısını oluşturan tüketici harcamaları, petrolün ayı piyasasına düşmesi ile birlikte gelen gelir kayıplarının telafi edilmesiyle düşüş gösteriyor.

ZAO UniCredit Bank ekonomistlerinden Anna Bogdyukevich, “Geçtiğimiz birkaç yıldır en önemli faktör olan yurtiçi talebindeki artış neredeyse durmuş durumda. Ekonomi, petrol fiyatının mevcut seviyesini uzun bir süre koruması halinde bile daralabilir” dedi.