Eczacılar için uzmanlık sınavı geliyor
Hasta odaklı görev yapacak eczacılar için tıp ve diş hekimliğinde olduğu gibi uzmanlık sınavı açılacak
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, hasta odaklı uzmanlık eğitimi alan eczacıların yetiştirilmesini düzenleyen ve kısa süre önce yürürlüğe giren kanunla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Aynı zamanda kongrenin başkanı da olan Gümüşel, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, eczacılıkta uzmanlık eğitimi alabilmek için merkezi "eczacılıkta uzmanlık sınavı"na girileceğini söyledi.
Uzmanlık dallarının eğitim müfredatı ve bu müfredata göre temel uygulama alanlarının "Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu" tarafından belirleneceğini bildiren Gümüşel, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İnsanlığın var olduğu günden beri var olan eczacılık, her zaman küllerinden yeniden doğan bir meslek. Eczacılık, artık sadece serbest eczacılık olarak icra edilmemeli, yeni alanlara girmeli. Akademik alanlara, hastanelere, sanayiye daha fazla girmeli. Eczacılar artık uzmanlaşmalı, tıptaki ve diş hekimliğindeki gibi uzmanlaşma olmalı."
İlk aşamada iki uzmanlık dalı olacak
Gümüşel, ilk aşamada "klinik eczacılık" ve "fitofarmasi" alanlarında iki uzmanlık dalı belirlendiğini, sonraki yıllarda bu alanlara "radyofarmasi"nin eklenmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Tıpta uzmanlıklarla ilgili çok yanlışlar yapıldı, gereksiz çok sayıda alt dallar oluştu. Biz eczacılıkta uzmanlık alanlarının Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre belirlenmesi, yenilerinin de buna göre artırılmasından yanayız" diye konuştu.
Süreç içinde yeni uzmanlık dalları açılmasına "Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu"nun karar vereceğini anlatan Gümüşel, ilk aşamada belirlenen iki uzmanlık dalıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Hasta hastaneye yatar, doktoru teşhis koyar, tedavi planlandıktan sonra klinik eczacı devreye girer. İlacın doğru kullanılmasını sağlar, yan etki takibi yapar. İlacın doğru kullanılmasında hekimin yanında olmak istiyoruz. Avrupa ve ABD'de olduğu gibi, ilaçların yanlış kullanımının ve istenmeyen etkilerin önlenmesinde, kullanılmaması gereken durumlarda hekimle birlikte çalışmak istiyoruz."
Prof. Dr. Gümüşel, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini, doğruları birlikte bulmak istediklerini ifade ederek, "Eczacılık, kebapçı tarzında yapılacak bir meslek değildir, ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmetinin verildiği bir meslektir. Dünya kurulduğundan beri vardır. Şu anda Türkiye'deki model arzuladığımız model değil" şeklinde konuştu.
Fitofarmasi uzmanlığı
Fitofarmasi uzmanlığıyla ilgili de bilgi veren Gümüşel, Türkiye'nin bitkisel ürünler konusunda iyi bir pazar olduğunu, bu konuda da uzman eczacılara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Kısa süre önce tamamlayıcı tıp yönetmeliğinin çıktığını anımsatan Gümüşel, bitkisel tedavi yapan tamamlayıcı tıp merkezlerinin yakında sayısının artacağını, buralarda fitofarmasi uzmanlarının bulunmasının hastaların yararına olacağını kaydetti.
Prof. Dr. Gümüşel, "Bitkisel ürünler tehlikesiz değil. Bunların kullanılmasında uzmanlık yapanlara ihtiyaç var. Bu uzmanlar, halkı istismar edenlere karşı caydırıcı olacak ve doğruyu söyleyecek. Şu anda eczacılıkla alakası olmayanlar vatandaşın iyi duygularını suiistimal ediyor" ifadesini kullandı.
Eczacılıkta uzmanlık sınavı için yakında bir yönetmelik çıkmasının ve ardından "Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu"nun oluşmasının planlandığını bildiren Gümüşel, her şeyin yolunda gitmesi halinde ilk sınavın gelecek yıl yapılabileceğini söyledi.
AA