KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomiye net bir destek sağlayacağını ancak Rusya dâhil olmak üzere enerji üreten ülkeler için risk oluşturduğunu söyledi.

Lagarde geçtiğimiz ay petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 18’lik gerileme üzerinde Washington’da yaptığı yorumlarda, “Net bir tabanda, bu durum muhtemelen küresel ekonomi için olumlu. Ancak Rusya için söz konusu düşüş ‘kayda değer bir tehdit’ teşkil ederek kırılganlığı ve hassasiyeti artırıyor ve bunu biliyorlar. Reaksiyonun ne olacağını görmek geriyor” dedi.

Lagarde’ın açıklamaları, beklentilerden zayıf olan küresel toparlanma ile birlikte dünyanın jeopolitik görünümünü yeniden şekillendiren ABD’nin yüksek petrol üretiminin sağladığı faydalar ve oluşturduğu tehlikelere işaret ediyor. Lagarde, petrol fiyatlarındaki yüzde 30’luk bir düşüşün çoğu gelişmiş ekonomilerdeki büyümeye yüzde 0.8 ve ABD için yüzde 0.6’lik destek sağlayabileceğini belirtti. Lagarde, “İhracatçılar darbe alırken, toplam temelde net bir destek sağlanıyor” ifadesini kullandı.

Petrol ve doğalgaz, Rusya ihracatının yüzde 68’ini sağlarken, federal bütçenin yüzde 50’sini oluşturuyor. Rusya, Ukrayna krizi ile ilgili Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımların ardından rublenin değer kaybetmesini önlemek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu yıl hali hazırda Döviz rezervlerinin 90 milyar dolarlık kısmını kaybetti ve bu rakam ekonomisinin yüzde 4.5’ini denk geliyor. Ruble dolar karşısında Haziran ayından bu yana yüzde 35 geriledi.

Advertisement