Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomi Bakanı Yardımcısı Alexei Vedev’e göre, Rusya ekonomisi 2015 yılının ilk çeyreğinde 2009’dan bu yana ilk kez resesyona girebilir.

Vedev Moskova’da yaptığı açıklamalarda, yurtiçi hasıla büyümesinin gelecek yıl yüzde 0.8 daralabileceğini söyledi. Önceki tahmin ekonominin yüzde 1.2 büyüme kaydedeceği yönündeydi. Rusya Ekonomi Bakanlığı, net sermaye çıkışlarının 2014 yılında 125 milyar doları bulabileceği açıklamasında bulundu. Önceki beklenti 100 milyar dolar sermaye çıkışı yaşanacağı yönündeydi. Fon çıkışlarının 2015 yılında ise 90 milyar dolara ulaşmasını bekleniyor.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısının ekonomisi, Ukrayna krizi dolayısıyla uygulanan yaptırımlar altında ezilirken, değer kaybeden ruble enflasyonu alevlendiriyor ve petrol fiyatlarındaki yüzde 30’luk düşüş ihracat gelirlerine olumsuz etki ediyor.

Ruble dolar karşısında, geçtiğimiz 3 ayda yüzde 26’dan fazla değer kaybetti ve Bloomberg tarafından izlenen 170 para birimi arasındaki en kötü performans sergiledi.

Deutsche Bank AG, Rusya’nın bütçesini dengelemesi için Brent petrolünün bu yıl ortalama yüzde 100 dolar civarında olmasına ihtiyaç duyduğu tahmininde bulundu.