Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekonomistler 'enflasyon' öncesi ne bekliyor?

Ekonomistler 'enflasyon' öncesi ne bekliyor?

  • Yurtiçi piyasalarda gözler bugün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarında olacak

Giriş: 02 Aralık 2014, Salı 17:35
Güncelleme: 03 Aralık 2014, Çarşamba 10:15

Yurtiçi piyasalarda gözler bugün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarında olacak.

Veri öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı enflasyonun Kasım'da yüzde 0.28, yıllık bazda ise yüzde 9.00 olacağı yönünde. TÜFE Ekim'de yüzde 1.90 artarken, yıllık bazda ise yüzde 8.96 seviyesinde kaydedilmişti. Çekirdek enflasyon ise 9.04 oldu.

Görüşlerini aldığımız ekonomistler TÜFE'nin beklentiler dahilinde artacağı görüşünde birleşirken, 2015 yılının ilk yarısında enflasyonda bir gerileme olacağına dair beklentiler de giderek artıyor. TCMB'nin orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 seviyesinde.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan JPMorgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, enflasyon için yıllık bazda yüzde 9.4 seviyesinde bir tahminde bulunurken, yıl sonu beklentisinin de bu düzeyde olduğunu belirtti. Gıda fiyatları enflasyonundaki toparlanma düşük enerji maliyetleri ile enflasyonun gelecek yıl Nisan'a kadar yüzde 8'in altına, Temmuz ayına kadar ise yüzde 6'nın altına ineceğini beklediklerini de ifade eden Cebeci, enflasyon beklentileri resmi tahminlere yakın seviyelere gelmedikçe TCMB'nin buna bir tepki vermesinin beklenmediğini sözlerine ekledi.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunarak, "Enflasyon verisine baktığımızda Kasım ayında TÜFE'nin yüzde 0.30 civarında, yıllık bazda ise yüzde 9 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu veri önemli bir sürpriz olmadıkça belki de bir süre için yüksek gelebilecek son ya da sondan bir önceki veri olabilir. Olası düşüş senaryolarının düşen petrol fiyatlarına da bağlı olarak ve gıda etkisinden de kurtularak 2015'te realize olmaya başlayacağını bekliyoruz. Yaşanabilecek düşüşler kur tarafında en azından içsel dinamiklere bağlı baskıyı azaltırken, TCMB'nin de elini rahatlatacak ve olası faiz indirimleri için manevra alanı oluşturabilecektir. Ama yine de yurtdışı dinamiklerin ve bunların global kur faiz ve emtia tarafına etkilerinin özlelikle 2015 içinde oldukça önemli olmaya devam edeceğini unutmamak gerekiyor. Bu bakımdan temkinli iyimserlik içinde bundan sonra gelecek her veri iyimser hale gelmeye başlayan beklentilerdeki gerçekleşmeleri görmek açısından önemli olacaktır" dedi.

İş Portföy Ekonomisti Can Uz, BloombergHT.com'a yaptığı yorumda, "Kasım ayında gıda fiyatlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmiş olmasından hareketle bu ayda manşet fiyat endeksin yüzde 0.65 artmış olmasını beklemekteyiz. Pazartesi günü açıklanmış olan İTO verileri bizim gıda fiyatları artış beklentimiz ile uyumlu durmaktadır. Bu sebeple enflasyon beklentimizi koruduk. Ancak Aralık ayında hem aylık hem de yıllık bazda anlamlı bir gerilemenin gerçekleşeceğini ve bu hareketin bir düşüş trendini başlatacağını öngörmekteyiz. Piyasa beklentisinin üzerinde gelebilecek bir enflasyon verisi hacimsiz olan tahvil / bono piyasasına bir miktar hareket getirebilir" ifadelerini kullandı.

BloombergHT.com'a enflasyon beklentilerine yönelik değerlendirmeler yapan ING Bank Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Ozan Akgül, "Enflasyon verisinin beklentiler olan aylık bazda yüzde 0.28 ve yıllık bazda da yüzde 9.00 seviyelerinde gelmesini bekliyoruz. Bunun üzerindeki rakamlar; petrol fiyatlarıyla birlikte enflasyon, cari açıktaki iyileşmeler ve bunların devamında 2015 ilk çeyreğinde TCMB'den beklenen faiz indirimleri nedeniyle özellikle kısa vadeli bonolara gelen alımları temkinli olmaya çağıracaktır. Bundan sonraki enflasyon verilerinde de petrol fiyatlardaki düşüşün etkisinin artmasını bekliyoruz" dedi.

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise BloombergHT.com'a yaptığı yorumda "Son dönemde gerileyen petrol fiyatlarının etkisiyle birlikte içeride de enflasyon göstergelerinde anlamlı bir düşüş beklentisi oluşmakla beraber, özellikle enflasyon sepeti içinde yüzde 24.5 ağırlığı olan gıda ve alkolsüz içecekler fiyatlarındaki yüksek seyir halen enflasyonun anlamlı gevşemesi önündeki en büyük engel olarak görünmektedir. Bizim tahminimiz Kasım ayında enflasyonun yüzde 0.25 artış göstermesi yönünde, yıllık enflasyonun ise yüzde 8.9 olmasını beklemekteyiz. Önümüzdeki aylarda iç talepteki zayıf seyir, petrol fiyatlarındaki yine düşük seyir, enflasyonun gerilemesine neden olabilecektir. 2015 yılında enflasyon beklentimiz ise yüzde 7.1'dir" ifadelerine yer verdi.

BloombergHT.com Editörü

Fırat Taşvur

ftasvur@bloomberght.com