Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya ekonomisi beklenmedik şekilde üst üste 2. çeyrekte de yavaşladı. Avustralya doları 4. yılın en düşük seviyesine geriledi ve faiz oranı indirimlerine yönelik baskılar tekrar gündeme geldi.

Avustralya İstatistik Kurumu’nun Sydney’de açıkladığı verilere göre yurtiçi hasıla büyümesi, yüzde 0.5’lik artış kaydedildiği bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 0.3 yükseliş gösterdi. Açıklanan veri, 29 ekonomistin yüzde 0.7’lik tahmin medyanının altında kaldı.

QIC Ltd. baş ekonomisti Matthew Peter, “Büyüme verisi, faizi düşürmeye yönelik düşünceleri yeniden canlandırmalı. Döviz kurundaki gerileme ekonomideki madencilik dışı sektörlere destek sağlayacak ancak bunun etkilerini görebilmemiz için beklememiz gerekiyor” dedi.

Traderlar, merkez bankasının 16. ayda da faiz oranını yüzde 2.5 ile rekor düşük seviyede tutmasının ardından tüketici ve şirketlerin harcamalarını artırmak için faiz oranında indirime devam edileceği yönünde tahminde bulundular.

Avustralya doları, veri öncesindeki 84.62 ABD sentinden Sydney saati ile 13:50’de 84.05 seviyesine geldi. Verinin açıklanması sonrasında 83.92 ABD senti ile Temmuz 2010’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.