Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri ekonomiye olan güvenlerinin yükseldiği sinyali verirken, bu onları faiz oranlarının artırılmasına yaklaştırıyor. Ancak Fed yetkilileri, piyasaların düzenini bozmaktan kaçınmak için faiz artırımının bir tarihe bağlı olmak yerine ekonomik verilere dayalı olduğunu belirtiyorlar.

Fed Başkan Yardımcı Stanley Fischer, merkez bankasının faiz oranlarını yönlendirme ile “kayda değer bir süre” düşük tutulacağı kararını kaldırmaya yaklaştığını söyledi ve daha sıkı bir para politikasının ekonominin performansına bağlı olduğunu belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), finansal bir kriz, resesyon ve ortalamanın altında bir toparlanma ile birlikte 7 yıllık mücadelesinde kritik bir döneme giriyor. Ekonominin iyileşme göstermeye devam etmesi halinde, yetkililer yatırımcılara federal fon oranlarını tahvil faizlerini yükseltip büyümeyi yavaşlatmadan yükselteceklerine dair sinyal vermeliler.

New York’taki Deutsche Bank AG baş uluslararası ekonomisti Torsten Slok, “FOMC üyeleri, piyasayı şaşırtmak istememe korkusundan dolayı biraz zorlanıyorlar. Onlar için ihtiyatlı ilerlemek mantıklı geliyor” dedi.

FOMC’un bir sonraki toplantısı 16-17 Aralık gerçekleşecek. Yetkililerin “kayda değer süre” ifadesini sabit tutup tutmamayı görüşmeleri bekleniyor.