Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının 5 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi yavaşlayan Çin ekonomisine destek sağlıyor. Çin, 1990’dan bu yana en zayıf genişlemeyi kaydetmeye hazırlanıyor.

Mizuho Bank Ltd.’ye göre petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 kadar gerilemesi, Çin büyümesini 0.3 yüzde puandan 0.5’e kadar yükseltebilir. Bank of America Corp. ekonomisti Lu Ting, “Petroldeki düşüş, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen faiz oranı indirimin ardından enflasyonu da ek parasal genişlemeye olanak sağlayacak kadar yavaş seviyede tutuyor” açıklamasında bulundu.

Çin’in yüzde 7’ye doğru zayıflayan büyümesini artırmak için gerekli daha büyük araçlar, Çin’in ekonomiyi yeniden şekillendirmek isteyen liderlerini destek sağlayabilir.  Başkan Xi Jinping, bu ay ekonomik işler konferansı gerçekleştirecek. Xi’nin amaçları arasındaki çevre kirliliğinin önüne geçmek, devletin sahip olduğu işletmelerde profesyonel liderliği inşa etmek, piyasa fiyatlandırmasının rolünü artırmak ve finans sektörüne özel sektör rekabetçiliğini tanıştırmak yer alıyor.  

Hong Kong’daki HSBC Holdings Plc Asya ekonomileri eş başkanı Frederic Neumann, “Petrol fiyatlarındaki gerileme, ekonominin yapısal sorunlarını çözmek için çok da faydalı olmasa da Çin için büyük ölçüde pozitif. Düşen petrol fiyatları, merkez bankasının gelecek yıl faiz oranlarında ilerlemeye devam etmesini ve bu sayede en azından geçici olarak baskı altında olan borçlananların rahatlamasını sağlamaya yardımcı olacak” dedi.