Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, otomobil ve elektronik eşya üreticilerinin yen zayıflamasının ardından yükselmesi ve ABD’de otomobil satışlarının tahminleri aşması ile birlikte Topix endeksinin 2007’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmaya hazırlanmasıyla yükselişi 4. güne taşıyor.

Toyota Motor Corp. yüzde 1 değerlenerek Topix’in yükselişine en büyük katkıyı sağladı. Ev aletleri ve elektrikli araçlar için bateri üretimi yapan Panasonic Corp. 6 yılın zirvesine ilerliyor. İlaç üreticisi Otsuka Holdings Co., Kaliforniya merkezli Avanir Pharmaceuticals Inc.’i 3.54 milyar dolara satın alabileceği açıklamasının ardından yüzde 5 geriledi.

Topix endeksi, yüzde 0.5 yükselerek Tokyo saati ile 12:33’te 1,434.66 puan oldu ve Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmaya ilerliyor. 33 sanayi grubunun 8’i hariç tümü yükseliş gösterdi. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.8 artış ile 17,806.70 puana geldi. Yen dolar karşısında, dün yüzde 0.7 gerilemesinin ardından yüzde 0.1 değer kaybederek 119.35 yenden işlem gördü. ABD’de tüm önemli otomobil üreticilerinin satışları beklentileri aştı. ABD’de yıllık bazda otomobil satışları 17.2 milyona ulaştı.

Saison Asset Management Co. portfolyo yöneticilerinden Tetsuo Seshimo, “Yen, hisse senetlerini yönlendiriyor. Eğer bu hızda devam ederse yen dolar karşısında kolaylıkla 120 seviyesine ulaşabilir. Japonya Merkez Bankası’nın  (BOJ) mevcut duruşu para biriminin değer kaybetmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.