Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:11'de güncellendi)

Altın, ABD'de özel sektör istihdamının beklentinin altında kaldığını gösteren veri sonrası, yükseliyor.

ABD'de özel sektör istihdamı Kasım'da 208,000 kişi artış gösterirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 222,000 artış olacağı yönündeydi.

Altın, petrol fiyatlarının 5 yılın düşüğünden toparlanması ile 1 Aralık'ta yüzde 3.6 artış göstererek, 14 ayın en dik yükselişini kaydetmişti. Altın geçen ay, düşen enerji fiyatları ve ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisi ile güç kazanan doların etkisiyle, dört yılın en düşük seviyesine indi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.9 yükselerek, New York saati ile 11:36'da ons başına 1,210.60 dolara ulaştı. Spot altın New York'ta yüzde 1 değer kazanarak ons başına 1,210.01 dolara çıktı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 10 altındaydı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte, altının 60 günlük volatilitesi Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Fiziki Talep

Cenevre merkezli altın rafinerisi  MKS (Switzerland) SA'nın döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, düşük altın fiyatlarının Asya'da alımları artırdığını söyledi. Çin'de Şanghay Altın Borsası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.


(19:11'de güncellendi)