Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'da hizmet sektörü faaliyetlerini gösteren endeks, Ukrayna ile ilgili yaptırımların zayıf talebe katkıda bulunması, değer kaybeden ruble ve siyasi belirsizliklerin özel sektör şirketlerini zayıflatması sonucu 5.5 yılın en düşük seviyesine indi.

HSBC Holdings Plc. ve Markit Economics'in bugün açıkladığı veriye göre, Rusya Hizmet Sektörü Faaliyet Endeksi Kasım ayından 44.5'e düşerek Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Endeks Ekim ayında 47.4 seviyesindeydi. Bloomberg'in anketine katılan sekiz ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 47.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu. 50'nin altı sektörde daralmayı, üstü ise genişlemeyi işaret ediyor.

Rusya ekonomisi, ABD ve AB'nin Ukrayna'daki anlaşmazlıktan dolayı uyguladığı yaptırımlar, değer kaybeden rublenin enflasyonu artırması ve petrol fiyatlarındaki yüzde 30 düşüşün ihracatgelirlerini düşürmesinin etkisi ile, gelecek çeyrekte, 2009'dan bu yana ilk kez resesyona girebilir. Ekonomi Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, ekonominin gelecek yıl yüzde 0.8 daralacağı tahmininde bulundu ve böylelikle hükümet oluşmakta olan krize yönelik ilk resmi açıklamasını yaptı. VTB Bank Başkanı ve eski bir merkez bankası çalışanı Sergey Dubinin, finans sisteminde "bir miktar" panikten söz etti.

HSBC'nin Rusya'yı da kapsayan bölgeler başkanı Alexander Morozov, "Hizmet sektöründeki iş koşulları önümüzdeki aylarda kötüleşmeye devam edecek," dedi ve "Hizmet sektörü için iş dünyası beklentileri karamsar ve 2008-2009 krizinin en kötü dönemindekilerle karşılaştırılacak durumda" şeklinde görüş bildirdi.